Tijekom trinaest sati dugog leta iz Lime do Rima papa Franjo se po običaju zadržao u jednosatnom razgovoru s novinarima, koji su mu postavljali različita pitanja, prenosi IKA.

Franjo je povjerio novinarima da je najdirljivije trenutke za vrijeme svog boravka u Čileu i Peruu doživio na susretu sa ženama u zatvoru, vidjevši njihovu volju za ponovnim uključivanjem u društveno tkivo, te s napuštenom djecom u prihvatilištu, koja nesvjesno polažu nadu u društvenu zajednicu. Ostao je iznenađen i vjerskim očitovanjima tamošnjih naroda. “Nosim sa sobom utiske vjerničkog puka, koji je proživio i još uvijek proživljava teške nevolje. Njihova me vjera duboko pogodila. Narod je izrazio u isto vrijeme svoju radost i svoju vjeru.” Poručio im je da je njihova zemlja posvećena.

“Iz Perua nosim sa sobom utiske radosti, veselja, vjere i nade, ali nadasve me dojmio veliki broj djece. Nešto slično sam doživio na Filipinskim otocima i u Kolumbiji, vidjevši očeve i majke koje podižu i pokazuju svoju djecu. To govori o budućnosti i nadi. Poručio sam im da čuvaju to bogatstvo”, rekao je Papa.

Veći dio razgovora s novinarima koji su ga pratili na ovom njegovom 22. međunarodnom apostolskom putovanju bio je usredotočen na probleme pedofilije. Papa je primijetio kako je u Čileu u dva navrata govorio o žrtvama pedofilije pred vladom i pred svećenicima te dodao kako poput pape Benedikta XVI. nema nikakve tolerancije prema tim strašnim zlodjelima. Primijetio je kako tijekom petogodišnjeg pontifikata nije potpisao nijednu molbu za pomilovanje, iako ih je stiglo 25.

Sveti se Otac također ispričao žrtvama seksualnog zlostavljanja, izjavivši kako ih je nesvjesno ranio braneći biskupa Barrosa kojeg su žrtve optužile za zataškavanje zlostavljanja.

“Čuti da Papa u njihova lica kaže: ‘Donesite mi pismo s dokazom’, je pljuska u lice”, izjavio je papa Franjo, referirajući se na slučaj koji se dogodio tijekom njegova posjeta čileanskog gradu Iquiqueu. Sveti Otac tom je prilikom, odgovarajući na pitanja lokalnih novinara, stao u obranu biskupa Juana Barrosa, optuženog da je znao za slučajeve zlostavljanja koje je počinio njegov bivši mentor, otac Fernando Karadima.

“Dan kad mi donesu dokaze protiv biskupa Barrosa onda ću govoriti. Ne postoji niti jedan dokaz protiv njega. To je kleveta, je li jasno?”, rekao je tom prilikom. Njegova izjava naišla je na osudu žrtava zlostavljanja, a neke od njih dodale su kako Papine prijašnje isprike za slučajeve zlostavljanja u Crkvi sada izgledaju “prazne”.

“Naravno, jasno mi je da postoje mnoge zlostavljane osobe koje ne mogu pokazati dokaz, nemaju ga. Ili ga imaju, ali osjećaju sram te ga skrivaju i pate u tišini. Drama seksualnih žrtava je strašna”, rekao je Papa i naveo primjer žene s troje djece, koja mu je povjerila kako nije mogla ići na pričest, jer je u ruci svećenika vidjela ruku silovatelja.

Unatoč tome Sveti je Otac ponovno stao u obranu biskupa Barrosa rekavši kako je “osobno uvjeren” u njegovu nevinost nakon što je slučaj već dva puta istražen.

Papa Franjo nije mogao izbjeći ni pitanje sklapanja braka između dvoje članova posade u zrakoplovu. Rekao je kako je bračni par bio odlično pripravljen za sakrament ženidbe, jer je pohađao predbračne tečajeve te pristupio sakramentu pokore.

“Razgovarao sam s njima i njihovi odgovori bili su jasni, (znali su da je brak) za cijeli život te su mi rekli kako su prošli bračni tečaj”, rekao je Papa, dodavši kako je i on prosudio da su spremni.

“Znali su što rade te su se oboje pripremili pred Bogom u sakramentu ispovijedi, stoga sam ih vjenčao”, rekao je Sveti Otac.

Na primjedbu kako se u Čileu stopa siromaštva spustila sa 40 na 11% i da je to plod liberalne politike, Papa je primijetio kako u liberalizmu ima i dobrih stvari te valja proučavati njihovu politiku. Neke zemlje u Latinskoj Americi provode liberalne politike, koje su narod dovele do velikog siromaštva. Općenito liberalna politika, u koju nije uključen cijeli narod, je selektivna i dovodi do pada.

*Komentar našeg novinara Ive Džebe o papi Franji i vjenčanju u avionu možete pročitati OVDJE.

Tino Krvavica, IKA | Bitno.net