Papa Franjo se jučer, u tradicionalnom “zrakoplovnom” intervjuu tijekom povratka sa Svjetskog susreta obitelji u Irskoj, osvrnuo na optužbe da je štitio kardinala Theodora McCarricka, optuženog za seksualno zlostavljanje.

Upitan je li istina da ga je bivši apostolski nuncij pri SAD-u, nadbiskup Carlo Viganò, obavijestio 2013. o navodnom neprimjerenom seksualnom ponašanju tada nadbiskupa McCarricka, kao i o tome da ga je Benedikt XVI. već stavio pod sankcije, Papa je istaknuo kako ga je prethodno pitanje omelo te da bi radije razgovarao o svom putovanju u Irsku.

Sveti je Otac ipak ustvrdio kako je jučer ujutro pročitao izjavu nadbiskupa Vigana, dodavši:

“Vama i svima koji su zainteresirani moram reći: Pročitajte izjavu pažljivo i donesite svoj zaključak. Ja neću reći niti jednu riječ o tome.”

Američki Crux javlja kako je papa Franjo tijekom intervjua koji je trajao 45 minuta odgovarao na brojna pitanja, od abortusa do kako bi roditelji trebali reagirati kad im dijete kaže da ima homoseksualne sklonosti, no kada su novinari pitali o optužbama protiv njega, odbio je pružiti izravan odgovor.

“Vjerujem da izjava govori za sebe, a vi imate dovoljno novinarskog kapaciteta da dođete do zaključka”, poručio je predstavnicima medija, dodavši kako je to “čin vjere”.

“Kad prođe neko vrijeme i donesete svoje zaključke, mogao bih govoriti. Ali, volio bih kad bi vaša profesionalna zrelost napravila taj posao za vas. To će biti dobro za vas.”

Upitan u idućem pitanju kad je prvi put saznao za optužbe protiv kardinala McCarricka, Sveti je Otac odgovorio: “To se nalazi u izjavi. Proučite ju i onda ću odgovoriti.”

Podsjećamo, jučer ujutro u medijima je objavljena izjava nadbiskupa Carla Marie Vigana, kojom je bivši apostolski nuncij pri SAD-u optužio papu Franju da je već pet godina bio upoznat s optužbama za seksualno zlostavljanje protiv kardinala Theodora McCarricka, čiju je ostavku Sveti Otac prihvatio u lipnju ove godine.

Umirovljeni vatikanski diplomat napisao je kako je krajem 2000-ih Benedikt “nametnuo kardinalu McCarricku sankcije slične onima koje mu je nametnuo papa Franjo”, o kojima je, kako tvrdi, još 2013. kao nuncij osobno obavijestio papu Franju, rekavši mu kako je McCarrick ‘okorjeli predator’.

Ipak, optužuje Viganò, sadašnji papa odlučio je ne uzeti u obzir informacije koje mu je prenio te je umjesto toga učinio McCarricka svojim “savjetnikom od povjerenja”, koji mu je sugerirao imenovanje pojedinih biskupa, poput Blasea Cupicha.

Theodore McCarrick optužen je da je prije više od 45 godina seksualno zlostavljao maloljetnike. Kasnije su se u javnosti pojavile informacije da je bivši kardinal zlostavljao i svoje podređene svećenike te bogoslove.

Tino Krvavica | Bitno.net