Nakon što je pozdravio sedamdesetak novinara koji su ga pratili u zrakoplovu na putu prema Mongoliji, potaknut komentarom jednog od njih, papa Franjo je istaknuo jednu od posebnosti mongolskog naroda.

Spomenuvši slabu naseljenost na golemom teritoriju te zemlje kazao je: “Ići u Mongoliju znači poći malom narodu u velikoj zemlji. Mongolija se čini beskrajnom, a stanovnika je malo; mali narod (brojčano) velike kulture. Mislim da će za nas biti dobro shvatiti tu tišinu, tako dugu, tako veliku. Pomoći će nam shvatiti što ona znači, ali ne intelektualno, nego osjetilima”.

Objasnivši da se Mongolija shvaća osjetilima dodao je: “Usuđujem se reći da bi možda bilo dobro poslušati nešto od Borodinove glazbe koja je znala izraziti što znače ta prostranost i veličina Mongolije”.

Tijekom razgovora s novinarima, novinarka Eva Fernandez s Radija Cope pokazala je Svetom Ocu čuturu probušenu projektilima jednoga ukrajinskog vojnika koji se uspio spasiti pri eksploziji. Odnio je čuturu u crkvu u L’vivu kako bi zahvalio zato što se spasio. Novinarki je čutura posuđena kako bi ju mogla pokazati Papi, ali taj će predmet s utisnutim znakovima rata u svakom slučaju biti vraćen u crkvu, sada s blagoslovom koji je dao papa Franjo.

Sveti je Otac također odgovorio na pitanje novinara ANSA-e, vezano za nesreću koja se dogodila jučer u Brandizzu, nedaleko od Torina, kada je vlak usmrtio pet radnika koji su radili na pruzi. Rekao je da su nesreće na radu katastrofa i nepravda. I to uvijek zbog nedostatka brige… – dodao je papa Franjo napominjući da su radnici svetinja.