12004716_1071457256199211_5035320549350702000_n

Papa Franjo je jučer predvečer po mjesnom vremenu zrakoplovom kompanije Al Italia sletio u Zračnu bazu Andrews u Washingtonu. Po izlasku iz zrakoplova pozdravio ga je američki predsjednik Barack Obama sa suprugom i kćerkama, a potom i američki biskupi. U znak dobrodošlice, četvero djece iz četiri katoličke američke škole Papi je predalo cvijeće.

Nakon kraćeg zadržavanja u prostoru baze, Papa se vozilom uputio u zgradu apostolske nuncijature.

Papa Franjo imao je zanimljiv razgovor s novinarima tijekom leta prema Washingtonu braneći u pojedinim trenucima neke svoje postupke i stavove o ekonomiji, društvenim pitanjima i ekologiji.

Kako prenosi Catholic Herald, novinare je zanimalo kako Papa komentira određene optužbe s američke desnice da je “komunist” (američki magazin Newsweek objavio je naslov koji glasi ‘Je li Papa katolik?’). „Siguran sam da ni u jednom trenutku nisam rekao nešto što je van socijalnog nauka Crkve“, odgovorio je Papa, nadodavši: „Slijedim Crkvu te smatram da kod ovih pitanja nisam u krivu“. Sveti Otac u jednom se trenutku našalio rekavši kako možda odaje dojam da „naginje na lijevo“, nastavivši, „ali ako želite da citiram Vjerovanje, mogu“.

Papa se također dotaknuo američkog embarga Kubi s obzirom da se socijalni nauk Crkve protivi politici embarga jer ugrožava najsiromašnije: „Nadam se da će doći do sporazuma koji će zadovoljiti obje strane“. Pritom je izjavio kako neće u Kongresu govoriti o toj temi već će se općenito dotaknuti bilateralnih sporazuma koji mogu dovesti do mira, napretka i boljih odnosa.

Američki novinari dotakli su se disidenata upitavši Papu zašto se nije susreo sa disidentima te je li upoznat sa činjenicom da su neki uhićeni tijekom njegova boravka na Kubi. „Neke osobe iz nuncijature pozvale su određene ljude iz disidentskih grupa“, rekao je Papa nadodavši kako bi se „sa zadovoljstvo susreo s njima ispred katedrale“ međutim „nitko se (od ljudi koje je pozdravio, op.a.) nije identificirao kao disident“. Sveti Otac je također ustvrdio kako nije čuo za uhićenja tijekom njegova boravka.

Jedna od najzanimljivijih tema svakako je bila Papin susret s Fidelom Castrom, a novinare je zanimalo je li dugogodišnji kubanski diktator pokazao „žaljenje“ zbog svojih postupaka. Međutim Papa Franjo je istaknuo kako je njihov susret bio neformalne prirode, te da je žaljenje osobna stvar koja je vezana uz savjest. Sveti Otac je naglasio kako nije raspravljao s Castrom o prošlosti osim o njegovom odnosu s isusovcima (podsjećamo kako je Papa bivšem kubanskom vođi darovao knjigu i CD-ove njegova isusovačkog učitelja i prijatelja o. Armanda Llorentea) dok je prevladavala tema okoliša. „Puno smo pričali o enciklici Laudato Si“, istaknuo je Papa rekavši kako Castra jako zanima pitanje ekologije.

Tino Krvavica, IKA | Bitno.net