Konklave za izbor poglavara Katoličke crkve započele su jučer misom “za izbor Rimskog prvosvećenika”, svečanom procesijom i polaganjem prisege kardinala izbornika.

Nakon čitanja prisege, 115 kardinala elektora, počevši od kardinala Giovannija Battiste Rea i Tarcisija Bertonea, osobno su prisegnuli izgovarajući vlastito ime i kratki obrazac prisege na latinskom. Prisegu su položila i dvojica hrvatskih kardinala elektora vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Pošto je prisegu položio i posljednji kardinal elektor ravnatelj Papinskih liturgijskih slavlja mons. Guido Marini je naredio: “extra omnes” (neka svi izađu) nakon čega su svi osim kardinala elektora napustili Sikstinu. Vrata Sikstinske kapele su se potom zatvorila.

U 19.43 sati iz dimnjaka Sikstinske kapele vinuo se gusti crni dim. Time je obznanjeno da novi papa nije izabran u prvom glasovanju. Unatoč kiši na Trgu sv. Petra ispred bazilike okupilo se više tisuća ljudi, među kojima i cijele rimske obitelji, kao i mnogobrojne novinarske ekipe iščekujući rezultat prvoga glasovanja kardinala izbornika.
Glasovanje se nastavlja danas u 9.30 sati. (ika/bitno.net)