Papa je kazao kako da bismo postali svjedocima milosrđa, nije potreban izvanredan napor, niti činiti nadljudske geste jer nam Gospodin pokazuje mnogo jednostavniji put, koji se sastoji od malih gesta, koji pak u Njegovim očima, imaju veliku vrijednost. Skrećući okupljenima pozornost na Matejevo evanđelje, gdje Isus kaže da kad god nahranimo gladna, napojimo žedna, odjenemo gola; primimo stranca, pohodimo zatvorenika ili bolesnika (usp. Mt 25,31-46) – da to činimo njemu te je nastavio…

Crkva ove čine naziva tjelesna djela milosrđa jer osobe podupiru u njihovim materijalnim potrebama. No, postoje i duhovna djela milosrđa, koje osobe podupiru u jednako tako važnim potrebama koje dotiču njihovu nutrinu, i nerijetko osobe zbog toga više trpe. Svi ćemo se sigurno sjetiti one: strpljivo podnositi nepravedne osobe. Iako može izgledati kao nešto nevažno, što će nas možda nasmijati, ali u sebi sadrži veliku ljubav. Tako je isto i s ostalih šest: dvoumna savjetovati neuka poučiti; grješnika pokarati; žalosna i nevoljna utješiti; uvredu oprostiti; za žive i mrtve Boga moliti – podsjetio je Papa.

Sveti Otac je najavio kako će se u katehezama koje slijede, zadržati na ovim djelima, koja Crkva predstavlja kao konkretan način življenja milosrđa. Tolike jednostavne osobe kroz stoljeća, vršeći ih dale su svoje istinito svjedočanstvo vjere. Crkva pak, vjerna svom Gospodinu, posebnu ljubav gaji prema onima najslabijima. Često su to osobe nama blizu i potrebne naše pomoći te nema potrebe da ih posebno tražimo. U svijetu pogođenom “virusom ravnodušnosti”, djela milosrđa su najbolji protuotrov – naglasio je Sveti Otac, nastavivši:

Prepoznati u potrebnima Isusovo lice je pravi izazov s obzirom na ravnodušnost. Postajemo budni i izbjegavamo da Isus prođe pored nas, a da ga ne prepoznamo. Navevši izreku svetog Augustina: “Bojim se Isusa koji prolazi”, papa Franjo je objasnio da kada Isus u bližnjemu prođe pored nas, a da ga nismo prepoznali, gubimo prigodu susreta s Njime.

Djela milosrđa u nama ponovno bûde zahtjev i sposobnost da se vjera održi živom i djelatnom kroz milosrđe, rekao je Papa dodavši kako je uvjeren da se ovim malim gestama može izvršiti prava kulturalna revolucija, kao što se to događalo i ranije.

Koliki su sveci i svetice poznati, ne po ostvarenju velikih djela nego po tome što su bližnjemu znali priopćiti ljubav – rekao je Papa podsjetivši na nedavno kanoniziranu Majku Tereziju, koje se sjećamo, ne po velikom broju kuća koje je otvorila, nego po tome što se znala prignuti nad svakom osobom na cesti kako bi joj vratila dostojanstvo. Koliko napuštene djece je znala zagrliti; kolike umiruće je – držeći ih za ruku – dopratila do praga vječnosti!

Neka nam Duh Sveti pomogne i u nama zapali želju da živimo ovim načinom života. Naučimo napamet tjelesno i duhovno djela milosrđa i od Gospodina molimo da nam pomogne da ih svakodnevno prakticiramo – kazao je na kraju svoje kateheze papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net