Zahvalnost, bogatstvo u različitosti i dijalog – to su za papu Franju tri “vitalna”, prijeko potrebna, elementa za život nigerijske zajednice u Rimu. Sveti Otac ih je danas, 25. ožujka, primio u audijenciju u dvorani Pavla VI., potičući ih da zadrže obilježje “univerzalnosti” i da se nikada ne zatvaraju u vlastitu kulturu, u gotovo “plemensku” izolaciju.

Rimski je biskup prije svega izrazio zahvalnost za radosno svjedočanstvo evanđeoske poruke, kao i za brojne mlade Nigerijce koji su poslušali Gospodinov poziv na svećeništvo i posvećeni život te odgovorili s velikodušnošću, poniznošću i ustrajnošću. “Neki su od njih prisutni na audijenciji”, primijetio je Papa potičući ih da uvijek budu učenici misionari, zahvalni što ih je Gospodin izabrao da ga slijede i poslao da revno naviještaju našu vjeru i pridonesu izgradnji pravednijega i humanijega svijeta.

Bogatstvo u različitosti

Usredotočivši se potom na temu bogatstva u različitosti, Papa je istaknuo: “Raznolikost etničkih skupina, kulturnih tradicija i jezika u vašem narodu nije problem, nego dar koji obogaćuje tkivo Crkve kao i cijeloga društva te omogućuje promicati vrijednosti međusobnoga razumijevanja i zajedničkoga života”.

Opasnost od zatvaranja

Papa se nada da će u prihvatu i praćenju nigerijskih i drugih vjernika, nigerijska zajednica u Rimu uvijek nalikovati velikoj inkluzivnoj obitelji, gdje svatko može iskoristiti svoje različite talente, koji su plodovi Duha Svetoga, kako bi se uzajamno podupirali i jačali u trenutcima radosti i tuge, uspjeha i teškoća. “Na taj će način biti moguće posijati sjeme društvenoga prijateljstva i sloge za sadašnje i buduće generacije”, rekao je papa Franjo te pritom upozorio na opasnost: “Opasnost od zatvaranja; ne biti univerzalan, nego zatvoriti se u – dopuštam si upotrijebiti riječ – plemensku izolaciju. Ne. Vaši se korijeni zatvaraju, izoliraju u tom plemenskom i neuniverzalnom, ne-zajedničkom stajalištu. Zajednica da; pleme, ne. To je vrlo važno i to valja učiniti. To se odnosi na sve nas, na svakoga, svakoga prema njegovu položaju. Univerzalnost je nezatvaranje u vlastitu kulturu. Istina je, vlastita je kultura dar, ali ne kako bi ga se zatvorilo: valja ga dati, ponuditi ga”.

Sveti je Otac na kraju preporučio dijalog. “Nažalost, brojna područja u svijetu proživljavaju sukobe i patnju, a i Nigerija prolazi kroz razdoblje teškoća”, primijetio je te zajamčio svoju molitvu za sigurnost, jedinstvo i duhovni i gospodarski napredak njihove nacije. Osim toga, potaknuo je sve da podupiru dijalog i slušaju jedni druge otvorena srca, ne isključujući nikoga na političkoj, društvenoj i vjerskoj razini. “Integrirati, dijalogizirati, univerzalizirati, uvijek [polazeći] od vlastitog identiteta”, poručio je.

Istodobno, papa Franjo ih je potaknuo da budu navjestitelji velikoga Gospodinova milosrđa, radeći na pomirenju i pridonoseći ublažavanju tereta siromašnih i najpotrebitijih, te čineći to da „Božji stil“ postane njihov stil. Odnosno, blizina, suosjećanje i nježnost. “Nemojte to zaboraviti. Božji je stil blizina, suosjećanje i nježnost. Na taj će način svi Nigerijci moći nastaviti hoditi zajedno u bratskoj solidarnosti i skladu”, zaključio je Papa.