Nakon što su dvojica katoličkih publicista iz Italije, čiji se rad obično opisuje kao “tradicionalistički”, napisali opsežan članak pod imenom “Ne sviđa nam se ovaj Papa” i u njemu kritizirali izjave i postupke pape Franje, dogodile su im se dvije stvari – dobili su otkaz na Radio Mariji, katoličkom mediju gdje su radili godinama, i nazvao ih je Papa i zahvalio im na kritici koja mu je, kako je rekao, potrebna.

Mario Palmaro i Alessandro Gnnochi objavili su svoj članak u časopisu Il Foglio, još tamo u rujnu, te u njemu kritizirali pojedine Papine izjave u razgovorima koje je ovaj dao za La Repubblicu i Civilta Catolica. Novinari su u članku tvrdili kako papa Franjo nekim izjavama, poput one o savjesti, izaziva zabunu kod vjernika i, umjesto za učvršćavanjem vjere kod katolika, teži za priznanjem svjetovnih medija i intelektualaca. Zbog ovoga obojica su dobili otkaz na radijskoj postaji Radio Marija, koja je očito smatrala da oni vjernici koji su sposobni i za argumentirane kritičke prosudbe o poglavaru Katoličke crkve nemaju što raditi kod njih.

Međutim, razočarani Palmaro prilično se iznenadio nakon što ga je nedugo nakon toga nazvao papa Franjo osobno. Taj njegov poziv, zapravao, trebao je ostati tajan, ali je priča o njemu ipak nekako procurila u medije. Nakon toga Palmaro, koji inače boluje od raka i u teškom je stanju, to je potvrdio.

“Da, nazvao me Papa”, rekao je Palmaro i nastavio:

“Rekao mi je da je čuo za moju bolest i pitao me je kako sam. Osjetio sam empatiju u njegovom glasu, interes za osobu koja pati i koji je iznad svih podjela i ideja”.

Palmaro je rekao i kako je spomenuo Papi da su on i kolega Gnnochi nedavno napisali kritički intoniran tekst o njemu, ali da želi naglasiti kako mu je kao sin Crkve vjeran.

“Odmah me je prekinuo i rekao kako razumije da je naša kritika bila iz ljubavi i kako mu je upravo takva kritika i potrebna”, prisjetio se Palmaro razgovora i dodao kako su mu te riječi predstavljale “veliku utjehu”.

Sada se ovaj potez tumači u tradicionalističkim krugovima koji su bili kritični prema Papi, kao njegovo pružanje ruke. Ne zaboravlja se napomenuti i kako je Vatikan nedavno sa svoje službene stranice skinuo Papin razgovor za La Repubblicu, isti onaj koji su Palmaro i Gnnochi kritizirali.

J. I. | Bitno.net