Da osobe s teškoćama budu u središtu društvene pozornosti – papa Franjo to traži u molitvenoj nakani za prosinac upućenoj Crkvi u cijelom svijetu. Za te osobe – ističe – potrebni su projekti i inicijative usmjerene na uključivanje.

Papin video koji je, kao svakog mjeseca, objavila Papina svjetska molitvena mreža, a koji je realiziran u suradnji s Dikasterijem za cjeloviti ljudski razvoj, poziva na molitvu za njih upravo u mjesecu u kojemu su Ujedinjeni narodi ustanovili Međunarodni dan osoba s teškoćama, 3. prosinca, u svrhu promicanja njihovih prava i dobrobiti koji nisu uvijek priznati. Papa Franjo ističe:

“Najslabiji među nama jesu osobe s teškoćama. Neke od njih doživljavaju odbacivanje, utemeljeno na neznanju ili predrasudama, što ih pretvara u isključene osobe. Građanske institucije trebaju podupirati njihove projekte kroz pristup obrazovanju, zapošljavanju i područjima na kojima dolazi do izražaja kreativnost. Potrebni su programi i inicijative koji promiču uključivanje”.

Međutim – ističe Papa – potrebno je nešto više. Iznad svega potrebna su velika srca koja su spremna pratiti, koja znaju prepoznati različite sposobnosti brojnih osoba, kao i prinos za cijelu zajednicu koji može proizići iz potpunoga prihvata i vrjednovanja najslabijih. Papa stoga dodaje:

“Riječ je o maloj promjeni našega mentaliteta kako bismo se otvorili prinosima i talentima tih ljudi s drugačijim sposobnostima, kako u društvu tako i u životu Crkve. Stoga stvaranje potpuno dostupne župe ne znači samo uklanjanje fizičkih prepreka, nego i shvaćanje da trebamo prestati govoriti o ‘njima’ i početi govoriti o ‘nama'”.

O tim „talentima“ govore slike koje prate Papine riječi: od paraolimpijskih sportaša koji uspješno prkose svojim ograničenjima na različitim međunarodnim natjecanjima do prijatelja Zajednice svetoga Egidija koji slikaju umjetnička djela ili poslužuju u nekom restoranu; od slabovidnoga teologa, isusovca, u Australiji, do redovnice s Downovim sindromom koja radi u Lourdesu, a koji su sudjelovali na općoj skupštini Biskupske sinode i o kojima govori kampanja #IamChurch Dikasterija za laike, obitelj i život.

Papa Franjo stoga poziva vjernike da u prosincu mole za one koji žive među nama, koji se suočavaju s više teškoća nego drugi, te da promijene svoj način razmišljanja i djelovanja:

“Molimo za to da osobe s teškoćama budu u središtu pozornosti društva, te da institucije promiču programe uključivanja koji vrjednuju njihovo aktivno sudjelovanje”.