„Na tom mjestu trpljenja i nade, ponovno sam mogao uživati u obiteljskom, bratskom i gostoljubivom ozračju koje mi je mnogo pomoglo da se oporavim nakon operacije.“ Riječi su to iskrene zahvalnosti koje je papa Franjo izrazio osoblju Poliklinike Gemelli, koje je od 7. do 16. lipnja vodilo brigu o njemu zbog laparotomije i plastične operacije trbušne stijenke s protezom te devetodnevne hospitalizacije. U pismu koje je po povratku u Dom svete Marte poslao profesoru Marku Elefantiju, glavnom ravnatelju Zaklade koja vodi bolnicu, papa Franjo izražava zahvalnost za brigu i pažnju koje su mu pružene tijekom boravka u bolnici, javlja Vatican News.

Papino su pismo sa zajednicom u bolnici podijelili profesor Elefanti i Carlo Fratta Pasini, predsjednik Upravnoga odbora Zaklade poliklinike Gemelli, koji su napisali kako moraju, i žele, sa svima podijeliti radost i ganuće zbog riječi Svetoga Oca, koji je na taj način želio izraziti svoju zahvalnost za prisutnost i pažnju koja mu je iskazana tijekom hospitalizacije.

Od srca zahvaljujem cijeloj zajednici bolnice Gemelli za ljudsku i duhovnu blizinu – napisao je Sveti Otac u pismu, jamčeći profesoru Elefantiju svoje molitve za njega i tražeći istodobno molitve za sebe.

Papa Franjo je još tijekom hospitalizacije želio osobno zahvaliti svima koji su brinuli o njemu. Dva dana prije otpuštanja iz bolnice, večerao je zajedno sa svima koji su mu pomagali od dana ulaska u bolnicu, kako je izvijestio glasnogovornik Matteo Bruni. U znak zahvalnosti primio je cijeli operacijski tim u kojemu su bili liječnici, medicinske sestre i tehničari, socijalni i zdravstveni radnici i pomoćno osoblje, koji su od 7. lipnja koordinirali, izveli i omogućili kirurški zahvat.

Ne treba zaboraviti ni riječi zahvale koje je Papa izrekao tijekom posjeta Odjelu dječje onkologije, na desetom katu, nasuprot privatnoga apartmana u bolnici Gemelli, kada je, susrećući se sa zdravstvenim osobljem zahvalio, ne samo na profesionalnosti, nego i na nastojanju da patnju drugih, osim lijekovima, ublaže nježnošću i ljudskošću.