LourdesFoto: CNA
Prije Papina govora, kardinal Angelo Comastri, Papin vikar za Državu Grad Vatikan, predvodio je kroz Vatikanske vrtove procesiju sa svijećama i molitvu Krunice, na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina vjernika.

Od Marije trebamo naučiti biti ponizni, i prepustiti se s pouzdanjem Božjemu nacrtu ljubavi – istaknuo je Sveti Otac pred nazočnim kardinalima, biskupima, svećenicima, posvećenim osobama i laicima. Papa je, osim toga, potaknuo sve da uprave svoj pogled prema Nebeskoj Majci jer nas njezina vjera poziva gledati dalje od vanjštine, te čvrsto vjerovati da svakodnevne teškoće pripremaju proljeće koje je već započelo u uskrslom Kristu – napomenuo je Sveti Otac te pozvao sve da se prepuste da ih zarazi Marijina radost, koja svoje najdublje vrelo pronalazi u Gospodinu.

Podsjetivši vjernike na Marijinu radost koju je osjetila nakon anđelova navještaja, i izrazila Elizabeti, a koja je kroz stoljeća poznata u hvalospjevu ‘Veliča’, Papa je istaknuo da je to hvalospjev koji uzdiže čovječanstvo otkupljeno božanskim milosrđem; hvalospjev je to koji se uzdiže iz cijeloga Božjeg naroda. On je – rekao je Sveti Otac – istodobno himan koji govori o prividu onih koji vjeruju da su gospodari povijesti i neograničeni gospodari svoje sudbine. Istaknuvši da je Djevičina radost plod Duha Svetoga, i glavno obilježje kršćana, Papa je napomenuo da se ona temelji na iskustvu Boga, crpi snagu iz stalne molitve, te omogućuje mirno suočavanje s nevoljama.

Na kraju je Sveti Otac poželio da ta ista duhovna radost, razlivena iz srca Kristove Majke, prepunoga zahvalnosti, bude učvršćena, posebno kod onih koji u Vatikanu služe općoj Crkvi. Papin vikar za Državu Grad Vatikan, kardinal Angelo Comastri, pozvao je pak na molitvu za Svjetski susret obitelji, koji je u srijedu započeo u Milanu, te zajamčio Svetomu Ocu duhovnu pratnju vjernika. (rv/bitno.net)