Papa je Dom svete Marte u kojem boravi napustio oko 15.30 sati. Po dolasku u zatvor, oko 16.30 sati, Papu je dočekala ravnateljica zatvora Maria Donata Iannantuono, zamjenica ravnateljice Pia Palmeri, zapovjednica pripadnika policije na službi u zatvoru Maria Luisa Abossida te zatvorski kapelan don Franco Diamante.

Sveti Otac pozdravio se potom s nekoliko predstavnika civilnog osoblja, policije i zatvorenika, a zatim u kazališnoj dvorani zatvora predsjedao Misom in coena Domini s obredom pranja nogu, kojom započinje Vazmeno trodnevlje.

Nakon naviještenog Evanđelja Papa je održao homiliju. Za tu prigodu Papa nije imao pripremljen tekst nego se zatvorenicima obratio spontanim riječima. Zahvalio im je na toplom dočeku i rekao da je od nekolicine njih primio „lijepo pismo“. Iznio je potom kratko razmišljanje o Isusovoj gesti pranja nogu učenicima, koju svećenici diljem svijeta ponavljaju na Veliki četvrtak. Rekao je da Isus obavlja čin služenja, koji su obično činili robovi. „On, Gospodin koji je u sebi sadržavao svu moć, izvodi gestu robova“, rekao je. Isus je zatim, dodao je Papa, rekao svojim učenicima da čine isto jedni drugima u službi. „Budite braća u službi: ne u častohleplju već u službi“, rekao je Papa. Svaki od nas, rekao je, mora biti u službi svog bližnjeg.

Tijekom obreda pranja nogu oprao je noge dvanaestorici zatvorenika iz četiriju država: devetorici Talijana, jednom Brazilcu, jednom zatvoreniku iz Obale Bjelokosti te jednom iz Maroka. Nakon što je oprao svakom od dvanaest zatvorenika Papa je i poljubio noge.

Po završetku slavlja, nakon pozdrava ravnateljice zatvora, Sveti Otac se vratio u Vatikan.

IKA | Bitno.net