Putovi kojima migranti prolaze moraju biti sigurni kako ovi ne bi dospjeli u ruke kriminalnih mreža koje njima špekuliraju i moraju se uložiti napori da se prošire redovni migracijski kanali, zatražio je Papa u svom obraćanju na molitvenom susretu održanom u sugestivnom ozračju vatikanskog trga. Papa je govor održao pred spomenikom migrantima „Angel Unawares“, skulpturom koja prikazuje migrante i izbjeglice, one „muškarce i žene svih dobi i porijekla, među njima i anđele koji ih vode“, koji gube živote ma migracijskim rutama ili koji prežive ali im je uskraćeno priznavanje njihova dostojanstva i njihovih prava. Svi oni, kao i njihove obitelji i oni koji su još na putu, u mislima su sudionikâ XVI. redovite opće skupštine Biskupske sinode koji su se u četvrtak navečer na Trgu sv. Petra okupili na molitvi za migrante i izbjeglice, kojom je predsjedao Papa. U fokusu Papina promišljanja, polazeći od prispodobe o dobrom Samarijancu, bile su opasnosti novih migracijskih ruta „koje prolaze kroz pustinje, šume, rijeke i mora“.

„Kolika se braća i sestre danas nalaze u istom položaju kao putnik iz prispodobe? Mnogo! Koliki na putu bivaju opljačkani, svučeni i pretučeni? Kreću na put prevareni od beskrupuloznih trgovaca ljudima. Zatim ih se prodaje kao robu kojom se trguje. Uhićuje ih se, baca u tamnicu, iskorištava i porobljuje. Ponižava ih se, muči i siluje. I mnogi, mnogi umiru a da nikada nisu stigli do svog odredišta. Migracijske rute našeg vremena pune su ranjenih i polumrtvih muškaraca i žena, braće i sestara čiji se bolni vapaj uzdiže do Božjeg lica. Često je riječ o ljudima koji bježe od rata i terorizma, čemu, nažalost, svjedočimo i ovih dana“, rekao je Papa.

Poput milosrdnog Samarijanca, pozvani smo biti blizu svih današnjih putnika, spašavati im živote, vidati im rane, ublažavati njihovu bol. Za mnoge je, nažalost, kasno i ostaje nam samo plakati na njihovim grobovima, ako ga imaju, ili je njihovo groblje Sredozemno more u kojem su skončali. Ali Gospodin poznaje lice svakog pojedinog od njih i ne zaboravlja ga, istaknuo je Papa.

Dobri Samarijanac, pomažući siromašnom putniku, ispunjava četiri glagola u koje se može kratko sažeti postupanje s migrantima: primiti, zaštititi, promicati i integrirati, ponovio je još jednom Papa primijetivši: I baš kao što migracije danas predstavljaju kritičnu točku, one također mogu predstavljati priliku za „inkluzivnija, ljepša, mirnija“ društva.

Svi se moramo zalagati za to da se putove učini sigurnijima, kako današnji putnici ne bi postali žrtvama razbojnika. Ali jednako tako je potrebno umnožiti napore u borbi protiv kriminalnih mreža, naznačiti sigurnije rute i posvetiti se širenju regularnih migracijskih kanala, rekao je Papa.

Demografske i ekonomske politike moraju biti povezane s migracijskim politikama, uvijek stavljajući najranjivije u središte. Potrebno je k tome promicati „zajednički i suodgovorni pristup upravljanju migracijskim tokovima, koji će se, kako se čini, povećati u nadolazećim godinama“. Papa je na kraju zatražio od svih da iskažu blizinu migrantima i izbjeglicama koji kucaju na naša vrata te pozvao na minutu šutnje u znak sjećanja na one koji su izgubili živote na raznim migracijskim rutama.