Papa Franjo predvodio je misno slavlje za selioce i izbjeglice u bazilici svetog Petra u Vatikanu u prigodi pete godišnjice svog pohoda Lampedusi. Danas je upozorenje proroka Amosa nevjerojatno pravodobno – kazao je Sveti Otac u prigodnoj propovijedi i nastavio – Koliko li se samo siromašnih gazi u naše dane i uništava! Svi su oni žrtve kulture odbacivanja koju se toliko puta osudilo. Među njima su također selioci i izbjeglice koji nastavljaju kucati na vrata zemalja koje uživaju veće blagostanje – napomenuo je Papa.

Podsjetio je potom na svoj pohod Lampedusi kad je, spominjući se onih koji su stradali na moru, ponovio bezvremenski poziv na ljudsku odgovornost: „Gdje ti je brat? Njegova krv iz zemlje k meni viče“, govori Gospodin. To nije pitanje upućeno drugima, nego meni, tebi, svakom od nas. Nažalost, odgovor na taj poziv, iako je povremeno velikodušan, nije bio dovoljan te mi i dalje tugujemo za tisućama poginulih – upozorio je papa Franjo.

Usmjeravajući pažnju na Evanđelje po Mateju, Sveti je Otac uputio snažan poziv na osobnu odgovornost svakog pojedinca. Gospodin obećava odmor i oslobođenje svih ugnjetavanih svijeta, ali smo mu potrebni kako bi ostvario svoje obećanje – napomenuo je Papa dodajući da su Gospodinu potrebne naše oči kako bi vidio potrebe naše braće i sestara; naše ruke da bi im ponudio pomoć; naš glas da bismo prosvjedovali protiv počinjenih nepravdi. Podsjetio je potom na Isusovo korenje farizeja koje proziva zbog sterilnog licemjerja jer ne žele onečistiti svoje ruke, a riječ je o napasti koja je prisutna i danas.

Ulazeći u srž problema migracija, papa Franjo predložio je stav koji bismo trebali njegovati suočeni sa svakodnevnim izazovima. Pred izazovima suvremenih migracijskih kretanja, jedini je razumni odgovor onaj solidarnosti i milosrđa – istaknuo je Sveti Otac i nastavio – Odgovor bez previše računica, koji zahtijeva pravednu raspodjelu odgovornosti, iskreno vrjednovanje alternativa i razborito upravljanje.

Pravedna je politika ona koja je u službi osobe, svake uključene osobe; politika koja nudi rješenja koja mogu zajamčiti sigurnost, poštovanje prava i dostojanstva sviju; politika koja brine o dobru vlastite zemlje, uzimajući pritom u obzir dobro drugih u svijetu koji je sve više međusobno povezan. Mladi gledaju upravo prema tom svijetu – kazao je Papa.

Sveti je Otac zatim usmjerio pažnju prema svjetskim čelnicima. Pažljivo pratimo nastojanja međunarodne zajednice da odgovori na izazove koje predstavljaju današnja migracijska kretanja mudro povezujući solidarnost sa supsidijarnošću te identificirajući kako resurse tako i odgovornost – rekao je papa Franjo.

Papa je na kraju seliocima i spasiteljima prisutnima na misi uputio nekoliko riječi na španjolskom jeziku. Prvo je zahvalio spasiteljima što su u naše dane utjelovili prispodobu o dobrom Samarijancu, a spašenima je ponovno izrazio svoju solidarnost te ih ohrabrio, pozivajući ih da i dalje budu svjedoci nade i da surađuju na putu integracije, poštujući kulturu i zakone zemalja koje ih primaju.

Vatican News | Bitno.net