11695864_962575313806486_6905616832034060384_n

Pred mnoštvom okupljenim ispred bazilike Sveti je Otac na početku propovijedi istaknuo da je svetište dom svih vjernika. Ono je mjesto slavlja, susreta, mjesto za obitelj; svetište je mjesto u koje donosimo svoje potrebe, u koje dolazimo zahvaliti i tražiti oproštenje kako bismo počeli iz početka. Kako stoga na prepoznati da je marijansko svetište u Caacupéu životni dio paragvajskoga naroda? – upitao je papa Franjo.

Osvrnuvši se potom na pročitani odlomak iz Evanđelja, u kojemu se govori o anđelovu navještaju Mariji, koji joj kaže: „Raduj se, puna milosti, Gospodin je s tobom“, Papa je napomenuo da Marija u tom trenutku nije shvaćala što se događa, ali razumjela je da to dolazi od Boga, te je kazala svoj ‘da’. ‘Da’ Božjemu snu, ‘da’ Božjemu naumu, ‘da’ Božjoj volji. Taj ‘da’ nije bilo nimalo lako živjeti, jer nije pružao povlastice, nego je on bio – kako će joj reći starac Šimun – mač koji će joj probosti dušu – napomenuo je Sveti Otac te se osvrnuo na tri teška trenutka u Marijinu životu.

Prvi je Isusovo rođenje. Nisu imali doma u koji bi mogli primiti svojega sina, nego je jedino raspoloživo mjesto bila životinjska štala. U Marijinom su pamćenju sigurno odjekivale anđelove riječi: „Raduj se, Marijo, Gospodin je s tobom“. I mogla se pitati: Gdje je On sada? – primijetio je Papa.

Drugi je teški trenutak bijeg u Egipat. Morali su poći u izbjeglištvo, i to ne samo zbog toga što nije bilo mjesta za njih, nego je i njihov život bio u opasnosti. Morali su krenuti na put i otići u stranu zemlju. Postali su selioci zbog careve pohlepe i lakomosti. I tada se Marija mogla upitati: Gdje je onaj o kojemu mi je govorio anđeo?

I na kraju, smrt na križu. Vidimo Mariju podno križa, postojanu, poput svake majke, kako prati svojega Sina sve do krajnosti smrti na križu. A poslije kako podupire učenike i drži ih sjedinjenima.

Vidimo njezin život i osjećamo se shvaćeni – istaknuo je Papa. Možemo se poistovjetiti s njom u brojnim trenutcima njezina života. Možemo joj ispričati svoje događaje jer ih ona razumije – kazao je Papa te istaknuo – Ona je žena vjere, ona je Majka Crkve, povjerovala je. Njezin je život svjedočanstvo da Bog ne razočarava, ne napušta svoj narod, iako ima trenutaka u kojima nam se čini da Ga nema. Ona je bila prva učenica koja je pratila svojega Sina, i podupirala nadu apostolâ u teškim trenutcima.

Napomenuvši da sve to znademo iz Evanđelja, ali znamo također da je ona Majka koja je bila uz nas u brojnim teškim situacijama, Papa je istaknuo da upravo to svetište ljubomorno čuva spomen naroda koji zna da je Marija Majka i da ostaje uz svoju djecu, i to uvijek u nenametljivoj i tihoj nazočnosti. U nekoj sličici, medaljici, ili pak u krunici, znamo da nismo sami – istaknuo je Papa. Jer – dodao je – Marija je htjela ostati usred svojega naroda, sa svojom djecom, sa svojom obitelji, uvijek prateći Isusa, zajedno s mnoštvom. Njezin je poziv stalan i ustrajan: Činite sve što vam kaže. Ona nema svoj program, ne govori nam ništa novo, jedino njezina vjera prati našu.

Papa se potom posebno obratio paragvajskim ženama i majkama, koje su – kako je rekao – hrabro i samozatajno znale podići propalu zemlju, uništenu ratom. Vi dobro pamtite, imate genetsku baštinu onih koje su obnovile život, vjeru i dostojanstvo vašega naroda. Proživjele ste, poput Marije, vrlo teške trenutke, koji bi, prema nekoj općoj logici, bili protivni svakoj vjeri. Međutim, vi ste, kao Marija, potaknute i poduprte njezinim primjerom, i dalje vjerovale, iako „nadajući se protiv svake nade“ (Rim 4,18).

Kada je izgledalo kao da se sve ruši, zajedno ste s Marijom govorile: Nemojmo strahovati, Gospodin je s nama, s našim narodom, s našim obiteljima, činimo ono što nam On kaže. I u tomu ste tada pronašli, i danas pronalazite, snagu da ova zemlja ne završi u kaosu – istaknuo je Papa te na kraju pozvao sve da čuvaju sjećanja, da ne zaboravljaju korijene, brojna svjedočanstva, te da i dalje nose vjeru koja je postala život, život koji je postao nada i nadu koja nas vodi da prednjačimo u ljubavi. Poput Isusa, imamo prednjačiti u ljubavi. Budite vi donositelji te vjere, tog života i te nade – potaknuo je na kraju papa Franjo te obnovio čin posvećenja Paragvaja Bezgrješnom Začeću, koje je učinio sveti Ivan Pavao II. prigodom svojega pohoda toj zemlji 1988. godine.

Radio Vatikan | Bitno.net