Sveti Otac Franjo slavio je misu s kardinalima u utorak 30. kolovoza u bazilici Sv. Petra, kojom je završen susret o apostolskoj konstituciji „Praedicate Evangelium“, sazvan nakon konzistorija održanog u subotu 27. kolovoza, izvijestio je Vatican News.

Koncelebriralo je oko dvjesto kardinala i više od tri stotine svećenika i biskupa. Papa je predvodio slavlje sjedeći ispred Berninijeva oltara, s desne strane, a dekan Kardinalskog zbora kardinal Giovanni Battista Re ispunjavao je liturgijske geste.

Tijekom mise Sveti Otac pozvao je kardinale da vježbaju služenje čudeći se pred Božjom slikom, da ljube Crkvu i služe njenom poslanju te je upozorio na „crva duhovne svjetovnosti“ koji oduzima snagu, nadu i sposobnost vidjeti Isusa koji čovjeka zove po imenu i šalje ga.

Ponovno započeti „sposobniji naviještati čudesa Gospodnja svim narodima“. To je ono što papa Franjo želi novim kardinalima i cijelom kardinalskom zboru. Papa je u homiliji istaknuo koliko je važno čuđenje u životu Crkve, definirano kao „put spasenja“, ali i mjera duhovnoga života.

„Neka ga Bog sačuva uvijek živim, jer ono nas oslobađa od napasti da se osjetimo ,na visini‘, da se osjećamo ,eminentni‘, oslobađa nas hranjenja lažne sigurnosti danas. Zapravo, drugačije je, nije više kao na počecima, danas je Crkva velika, Crkva je čvrsta i mi smo postavljeni na eminentne stupove njene hijerarhije. Zovu nas ,uzoriti‘. Da, ima istine u tome, ali ima također mnogo obmane kojom Lažljivac oduvijek pokušava posvjetovniti Kristove sljedbenike i učiniti ih bezopasnima“, poručio je Sveti Otac govoreći o važnosti čuđenja.

I postoji još jedno „čuđenje“ koje se doživljava, tumači Papa, ako „odgovaramo na Gospodinov poziv“, ondje gdje on poziva. To je činjenica da „Bog angažira“ čovjeka u svoj plan spasenja, „to je stvarnost poslanja apostola s uskrslim Kristom“. Jedanaestorica su zacijelo bili začuđeni Isusovim pozivom da učine „učenicima sve narode krsteći ih“, da ih pouče onome što je on sam zapovjedio, i ono njegovo obećanje, „koje daje nadu i utjehu“, da će biti tu „svaki dan, sve do kraja svijeta“, kazao je Sveti Otac.

Nadalje, papa Franjo opisao je profil službenika Crkve. On je „onaj koji se zna diviti Božjem naumu i koji tim duhom žarko ljubi Crkvu, spreman izvršavati svoje poslanje gdje i kako Duh Sveti hoće“. Papa je zaključio homiliju nadom da to može biti slučaj s kardinalima, ali i sa svima.