U povodu 700. obljetnice preminuća velikog pjesnika Dantea Alighierija, papa Franjo se susreo s izaslanstvom grada Ravenne, koje su predvodili gradonačelnik, prefekt i nadbiskup mons. Lorenzo Ghizzoni, prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 10. listopada.

“Koristeći se odjekom koji nadilazi stoljećā i mi ćemo se moći obogatiti Danteovim iskustvom kako bismo prošli brojnim mračnim šumama naše Zemlje te sretno završili svoje hodočašće u povijesti. ‘Na pola našeg životnog puta u mračnoj mi se šumi noga stvori, jer s ravne staze skrenuvši zaluta’ – ti početni stihovi, kao i ostali koji čine izvanrednu radnju Božanstvene komedije, i dalje daju da odjekuje privlačnost lijepoga i dobra, privlačnost Boga”, kazao je Papa.

Susrevši se s izaslanstvom grada Ravenne povodom 700. obljetnice preminuća Dantea Alighierija, papa Franjo je istaknuo da nas taj firentinski pjesnik, koji je preminuo u noći između 13. i 14. rujna 1321. godine, još jednom poziva da pronađemo izgubljeni i zasjenjeni smisao našega ljudskog puta.

“Katkad bi se moglo činiti da je tih sedam stoljeća izdubilo nenadoknadivu udaljenost između nas, muškaraca i žena postmodernoga i sekulariziranoga vremena, i njega, izvanrednoga predstavnika zlatnoga doba europske civilizacije”, primijetio je Papa te dodao:

“Ipak, nešto nam govori da nije tako. Adolescenti, primjerice – i oni današnji – ako imaju prigodu približiti se Danteovoj poeziji na njima pristupačan način, s jedne strane neizbježno uočavaju svu udaljenost tog autora i njegovoga svijeta; ali, s druge strane primjećuju iznenađujući odjek. To se događa posebno tamo gdje alegorija prepušta mjesto simbolu, gdje ljudsko postaje očitije i otkrivenije, gdje je građanski zanos snažniji, gdje milina istinskoga, lijepoga i dobra, milina Boga, daje osjetiti svoju snažnu privlačnost”.

“Višestoljetni odjek Božanstvene komedije može i danas usmjeravati razmišljanje i hod. Koristeći se odjekom koji nadilazi stoljećā, i mi ćemo se moći obogatiti Danteovim iskustvom”, rekao je Papa.

Papa Franjo je, osim toga, podsjetio da je 1965. godine, u prigodi 700. godišnjice Danteova rođenja, papa sv. Pavao VI. darovao gradu Ravenni zlatni križ za njegov grob. Taj će isti križ, u prigodi ove godišnjice, ponovno zasjati na mjestu na kojemu se čuvaju pjesnikovi posmrtni ostatci.

“Neka on bude poziv na nadu, onu nadu koje je Dante prorok”, rekao je papa Franjo, a izvještava u subotu 10. listopada hrvatski ured Vatican Newsa.