Čestitajući Božić djelatnicima u Vatikanu, Sveti Otac je pozvao neka povjere svetome Josipu svoje životne situacije te potaknuo neka ne zaborave na starije.

Citirajući tekst napjeva “Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog”, Sveti Otac je podsjetio kako se Bog rađa tamo gdje ljubav postaje konkretna, bliska, nježna, suosjećajna te je potaknuo da se ta ljubav izrazi napose u odnosu sa starijima. Papa je naglasio neka se ne zaborave stariji koji su u suvremenoj kulturi odbacivanja neprestano ostavljeni po strani.

Želim da vam Božić donese malo vedrine, pogotovo ako proživljavate teško razdoblje, rekao je Papa vatikanskim djelatnicima, nazivajući ih prijateljima. Molim da onima kojima je to najpotrebnije dobiju dar spokoja – osobnog i obiteljskog, rekao je Sveti Otac, prisjećajući se kako je pandemija prouzročila mnoge probleme u obiteljima kako ekonomske tako i psihičke naravi, posebno za djecu i adolescente.

Osvrnuvši se na zaposlenje, Papa je istaknuo obvezu da se nikoga ne ostavi bez posla. Upravljanje u razdoblju zatvaranja nije bilo lako, no Sveti Otac je istaknuo nadu da se zadovoljavajuća rješenja na probleme mogu pronaći dijalogom, pokušajem da se ide u susret, uvijek poštujući prava radnika i opće dobro.

Sveti Otac je potaknuo da za to mole zagovor svetoga Josipa koji je “kompetentan“ na polju rada. Podsjetivši kako je sv. Josip zaštitnik sveopće Crkve, Papa je izrazio kako se nada da su ga u godini posvećenoj svecu vjernici mogli bliže i prisutnije osjetiti u životu i obiteljima. Možete mu povjeriti određene, pomalo komplicirane situacije, u kojima shvaćamo kako naša snaga nije dovoljna, potaknuo je Papa. Ja mu se stalno molim, za ovu ili onu potrebu, a on uvijek odgovara, priznao je.

Bog je Josipu obznanio svoju volju u snu, dok je spavao, dodao je. Nisu to bile fantazije, halucinacije, naprotiv bile su to poruke koje su se dobro pridržavale stvarnosti, predodređene da vode put Svete Obitelji. One su bile očitovanja Božje Providnosti.

Papa Franjo pozvao je na razmatranje upravo riječi “providnost“, naglašavajući kako po primjeru Josipa i Marije vidimo da je obitelj povlašteno mjesto gdje se doživljava Božja Providnost. Stoga želim i vama, svakoj vašoj obitelji, poželjeti upravo ovo: iskustvo očinske Božje ruke koja vodi vaše korake na putu, na dobro supružnika, djece, cijele obitelji, rekao je Papa. Božji planovi nisu uvijek jasni, često se očituju s vremenom, zahtijevaju strpljenje; prije svega zahtijevaju vjeru, toliko povjerenja da Bog uvijek i samo želi dobro, najveće dobro za nas i naše bližnje. Potom moramo poput sv. Josipa se prepustiti Bogu – spavati – kako bismo primili njegove poruke.

Sveti Otac zaključio je obraćanje zaposlenicima porukom „molim za tebe“ te pozvao neka mole i jedni za druge.