Sveti je Otac podsjetio na duboku vezu koja ujedinjuje katolike i valdenze, unatoč razlikama. Jedan od glavnih plodova koji je ekumenski pokret već omogućio ovih godina jest ponovno otkrivanje bratstva koje sjedinjuje sve koji vjeruju u Isusa Krista – napomenuo je Papa te dodao da je riječ o zajedništvu koje je još u hodu, i za koje se, uz molitvu, uz stalno osobno i zajedničko obraćenje, te uz pomoć teologâ, nadamo da će, pouzdajući se u Duha Svetoga, postati potpuno i vidljivo zajedništvo u istini i ljubavi.

Jedinstvo, taj plod Duha Svetoga, ne znači jednolikost. Nažalost, – dodao je papa Franjo – dogodilo se, a i dalje se događa, da braća ne prihvaćaju raznolikost te na kraju završavaju ratom jedni protiv drugih. Razmišljajući o povijesti naših odnosa, ne možemo ne ražalostiti se zbog sporova i nasilja počinjenoga u ime vlastite vjere; stoga molim Gospodina da nam podari milost da se svi priznamo grješnicima, i da znamo jedni drugima oprostiti. U ime Katoličke Crkve molim vas oproštenje za nekršćansko, čak i nečovječno, držanje i ponašanje u prošlosti koje smo imali prema vama. Oprostite nam u ime Gospodina Isusa Krista – rekao je papa Franjo.

Napomenuvši potom da su katolici i valdenzi pozvani i dalje hoditi zajedno kako bi prenosili Evanđelje, pozvani su ići zajedno u susret današnjim muškarcima i ženama koji se katkada čine rastreseni i ravnodušni, Sveti je Otac istaknuo da, osim evangelizacije, postoje različita područja na kojima se otvaraju velike mogućnosti za suradnju. Područje na kojemu možemo raditi sve više sjedinjeni jest služenje ljudskom rodu koji trpi, siromašnima, bolesnima, iseljenicima – rekao je Papa te istaknuo da razlike, koje i dalje postoje između katolika i valdenga, ne priječe pronalaženje oblikâ suradnje. Ako hodimo zajedno, Gospodin nam pomaže živjeti zajedništvo koje prethodi svakoj opreci – napomenuo je Papa.

Valdenzi, nazočni na talijanskom teritoriju još od srednjega vijeka, trpjeli su u svojoj povijesti progone i diskriminaciju od strane građanskih i vjerskih vlasti. Od XVI. pa do polovice XIX. stoljeća njihovo je propovijedanje bilo dopušteno samo na točno ograničenom području, poznatom pod nazivom, „Valdenške doline“. To područje u talijanskoj pokrajini Pijemont, stoljećima je izgledalo poput pravoga geta. Papa je Franjo pak ušao u najstariji hram izgrađen izvan „Valdenške doline“, u Torinu, nakon što je, 1848. godine, kralj Karlo Alberto valdenzima dao građanska prava.

Radio Vatikan | Bitno.net