Ne želim biti moralist, ali želim reći nešto što se ljudima ne dopada, što nije popularno. I Papa nekada mora riskirati da bi rekao istinu: ljubav je čedna – rekao je Sveti Otac mladima, koji su to pozdravili snažnim pljeskom. Kako je rekao Papa, ljubav se očituje u djelima, u međusobnom priopćavanju, ali ljubav ima veliko poštovanje prema osobi, ne iskorištava ju i stoga je ljubav čedna. Vama mladima, u ovom hedonističkom svijetu, u kojem se reklamira samo zadovoljstvo i ugodan život, kažem: budite čedni, budite čisti.

Odgovarajući na pitanje o obeshrabrenosti u životu, priznao je kako postoje mnoga zla u svijetu – spomenuvši sadašnje ratove, kao i povijesne tragedije, poput „Velikog zločina“ nad Armencima, holokausta te gulagā u Sovjetskom Savezu. Papa je Franjo mlade potaknuo da se odupru kulturi odbacivanja koja ranjava i starije i mlade. Kako se ne obeshrabriti pred takvim zlima? Valja ustrajati u naumima izgrađivanja, međusobno si pomagati i stoga ići protiv struje, biti odvažni i kreativni – ustvrdio je Sveti Otac.

Živite! Nemojte životariti – potaknuo je Papa. Ružno je vidjeti mladu osobu koja živi – oprostite mi na izrazu – poput biljke. Rastužuju me mladi koji idu u mirovinu s 20 godina! Brzo su ostarili – našalio se Papa i dodao: Ono što ne da mladoj osobi da „ide u mirovinu“ jest želja za ljubavlju, spremnost dati najljepše što ima. Prema riječima Svetoga Oca, ljubav nije trenutačni romantični osjećaj, već nešto konkretno, žrtva za drugoga.

Na koncu je papa Franjo potaknuo na služenje, kako bi se nadvladalo nepovjerenje i išlo protiv struje „vrijednostī od sapunice“ te, kako je rekao, reklama koje nas pokušavaju uvjeriti da nam prodaju dijamante, dok zapravo nude samo staklo. Živite stvarnost. Ako je moja stvarnost staklo, a ne dijamant, onda moram ići protiv struje – poručio je Papa mladima.

Radio Vatikan | Bitno.net