U Vatikanu je u četvrtak 6. veljače objavljena Papina poruka za Svjetski dan mladih 2014. koji ima za temu “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!” (Mt 5, 3). Papa se na početku poruke osvrće na XXVIII. Svjetski dan mladih proslavljen u Rio de Janeiru te ističe kako je to bilo „veliko slavlje vjere i bratstva”. Zatim Sveti Otac najavljuje da će teme njegovih poruka u naredne tri godine uključujući i međunarodni susret mladih koji će se održati u Krakovu 2016. biti posvećene evanđeoskim blaženstvima koja čitamo u Matejevom Evanđelju (5, 1-12). Tako je tema ovogodišnje poruke “Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko!” (Mt 5, 13), za 2015. godinu “Blago čistima srcem: oni će Boga gledati!” (Mt 5, 8) a za 2016. Papa predlaže temu “Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!” (5, 7).

U naviještanju blaženstava, piše Papa, Isus nas poziv da ga slijedimo, da kročimo zajedno s njim putom ljubavi, jedinim putem koji vodi u vječni život. To nije lak put, ali Gospodin nam jamči svoju milost i nikada nas ne ostavlja same. Siromaštvo, tuge i žalosti, poniženja, borba za pravdu, napori koje ulažemo u svakodnevno obraćenje, borbe da živimo poziv na svetost, progoni i mnogi drugi izazovi prisutni su u našem životu. Ali ako otvorimo vrata Isusu, ako pustimo da on bude u našoj povijesti, ako dijelimo s njim radosti i boli, iskusit ćemo jedan mir i radost koje samo Bog, beskrajna ljubav, može dati, ističe Papa u svojoj poruci.

Isusova blaženstva donose jednu revolucionarnu novost, model sreće koji je u suprotnosti s onim što ga obično prenose mediji i prevladavajuće mišljenje. Za svjetovni je način razmišljanja sablazan da je Bog postao jedan od nas, da je umro na križu! Prema logici ovoga svijeta, one koje Isus proglašava blaženima smatra se “gubitnicima”, slabićima. Veliča se naprotiv uspjeh pod svaku cijenu, blagostanje, nadutost moćnika, samopotvrđivanje na štetu drugih. Isus nas međutim poziva da ozbiljno shvatimo njegov pristup životu i odlučimo koji je za nas pravi put koji vodi pravoj sreći. To je veliki izazov vjere, ističe Papa.

Ako doista dopustite najdubljim težnjama vašeg srca da provru van shvatit ćete da u vama postoji neugasiva želja za srećom i to će vam omogućiti da raskrinkate i odbacite mnoge „jeftine” ponude koje nalazite oko sebe. Kada tražimo jedino uspjeh, zadovoljstvo i sebično posjedovanje i od toga stvorimo idole, možemo osjetiti i trenutke sreće, lažni osjećaj zadovoljstva, ali na kraju postajemo robovi, nismo nikada zadovoljni, uvijek tražimo više. Vrlo je žalosno vidjeti mladu osobu koja “ima sve”, ali je umorna i slaba. Mladi pak koji izaberu Krista su snažni, hrane se njegovom riječju. Imajte hrabrosti plivati protiv struje! Imajte hrabrosti za pravu sreću! Recite ne kulturi prolaznog, površnosti i odbacivanja, koja smatra da niste sposobni preuzeti na sebe odgovornost i suočiti se s velikim životnim izazovima, poziva Papa mlade u svojoj poruci.

Govoreći u nastavku o siromaštvu u duhu Papa ističe kako to prije svega znači da čovjek treba nastojati da bude slobodan od stvari. Treba tražiti ono bitno, naučiti se osloboditi mnogih površnih i beskorisnih stvari koje nas guše. Potrebno je zatim, nastavlja Papa, doživjeti „obraćenje” u svom odnosu prema siromašnima. Moramo se za njih brinuti, biti osjetljivi za njihove duhovne i materijalne potrebe, piše Papa te povjerava mladima zadaću da ponovno u središte kulture stave solidarnost. S obzirom na stare i nove oblike siromaštva – nezaposlenost, marginaliziranost, tolike ovisnosti – imamo dužnost biti budni i svjesni te pobijediti napast ravnodušnosti. Moramo naučiti biti sa siromašnima. Susrećimo se s njima, gledajmo ih u oči, slušajmo ih. Siromašni su za nas konkretna prigoda da susretnemo samoga Krista, da dotaknemo njegovo napaćeno tijelo, ističe Papa. Na kraju biti siromašan u duhu znači biti spreman učiti od siromašnih jer nam oni mogu mnogo pružiti i naučiti nas. Kao primjer Papa navodi blaženog Giuseppea Labrea koji je živio na ulici i živio od milostinje ljudi, a ipak su se njegovu duhovnom savjetu mnogi utjecali, među kojima plemići i crkveni velikodostojnici. U stanovitom smislu siromasi su kao neki učitelji za nas. Naučimo se da osoba ne vrijedi prema onom koliko posjeduje, koliko novaca ima na računu u banci. Siromasi nas mogu mnogo naučiti o poniznosti i pouzdanju u Boga, ističe Papa u svojoj poruci za Svjetski dan mladih 2014.
Ove se godine Svjetski dan mladih slavi na dijecezanskoj razini 13. travnja, na Cvjetnicu.

IKA