Sudionicima Trećeg međunarodnoga susreta ravnatelja svjetske mreže škola za susret („scholas occurentes“), koje je u četvrtak popodne primio u audijenciju, Sveti je Otac govorio o vrijednosti komunikacije koja gradi mostove i zna slušati u svijetu koji je već u ratu, te ih pozvao da djecu ne ostavljaju samima.

U videokonferenciji sa studentima-članovima spomenute mreže u raznim državama na pet kontinenata: u Salvadoru, Južnoj Africi, europskom dijelu Turske, Izraelu, Australiji i Kamerunu, Papa je mlade pozdravio: Snivajte budućnost leteći, ali ne zaboravite kulturnu, mudroslovnu i vjersku baštinu koju su vam ostavili stariji naraštaji. Nema sumnje da je svijet u ratu. Djecu treba odgajati za kulturu susreta, integraciju i mostove – ustvrdio je Sveti Otac te dodao:

Ne možemo djecu ostavljati samu. Riječ je o djeci ulice, kao da dijete može biti samo. A kad dijete i nije samo, ipak postoji opasnost da to bude, ako je prekinut vez odgoja – rekao je Papa – potkrepljujući tvrdnju primjerom roditelja koji ne daju potporu učiteljici kad opravdano ukori dijete, nego je prijavljuju sudu. Podsjetio je na kult novca, nasilja i otpada, te na „prikrivenu eutanaziju: na otpad mladih koji se ne odgajaju, otpad starih, te otpad mladih koji su bez posla. U razvijenim zemljama bez posla je sedamdeset pet milijuna mladih – podsjetio je papa Franjo.

Papa je istaknuo važnost „jačanja veza“: društvenih, obiteljskih i osobnih, te zatražio humanu zajednicu, s uvjetima za skladan razvoj osobe, te da se ti uvjeti upriliče i u velikoj zajednici, kakva je društvo, istinsko mjesto susreta, gdje je sklad između istinitoga, dobrog i lijepog. Ako mladi nemaju te uvjete, onda im preostaje samo put delinkvencije i ovisnosti – upozorio je papa Franjo.

Odgovarajući na upite mladih, Papa ih je potaknuo da objavljuju iskustva kako bi se drugi na njima nadahnjivali, te da pomno slušaju što drugi govore. S takvom komunikacijom nitko ne zapovijeda, a sve funkcionira. Potaknuo ih je na životnu spontanost, te podsjetio da „komunicirati znači davati, da je komuniciranje velikodušnost, poštovanje i izbjegavanje svakovrsne diskriminacije. Vi u životu možete: ili graditi mostove ili podizati zidove. Zidovi odvajaju, dijele, mostovi zbližavaju, spajaju – ustvrdio je Papa.

Mladi su iz Svete zemlje pozivali Papu da se ponovo dođe, a iz Turske ga je mladić pozdravio: Ćao Papa, pratim iz Istambula. Mi studenti ne želimo svijet pun zločina i siromaštva, želimo zaboraviti rasizam i diskriminaciju. Papa je bio radostan jer je čuo nijekanje rata:

To iz srca, iznutra morate vikati: Želimo mir! Iznutra…, a potom je na upit o tomu kakav će sutra biti svijet simpatično odgovorio. Nemam staklenu kuglu poput vračara da mogu vidjeti budućnost. Budućnost je u tvom srcu, u tvojoj pameti i u tvojim rukama. Bolju budućnost čine mladi s dvije odlike: mladi s krilima i korijenima. Krila mladima trebaju da mogu letjeti, sanjati, stvarati, a korijeni da od starijih prime znanje koje im jedino oni mogu dati.

Papa tvrdi da treba imati krila za dobre stvari, za snove o boljem svijetu, za prosvjedovanje protiv ratova. S druge pak strane treba poštovati znanje primljeno od starijih: roditelja, djedova i baka; od narodnih starješina. Papa je mladima ponovio: Budućnost je u vašim rukama. Zgrabite je da bude bolja – potaknuo je Sveti Otac.

Postoji uvjerenje da mladi imaju potrebu komunicirati, očitovati i dijeliti svoje vrijednosti. Mladima su potrebne tri bitne okosnice: odgoj, šport i kultura. Šport je važan jer u igri uči zajedništvu; spašava od egoizma, čovjeku pomaže da ne bude egoist. Stoga je vrlo važan zajednički rad, učenje i zajednički životni put – istaknuo je papa Franjo.

Odgovarajući na pitanje mladića iz Salvadora, mladima je preporučio: Budite pozorni! Opirite se onima koji vas žele „atomizirati“, oduzeti vam snagu skupine. Branite se od skupina koje žele uništavanje, rat i koje ne znaju raditi kao skupina, kao ekipa – potaknuo je na koncu papa Franjo.

RV/Bitno.net