Papa Franjo mladima u Asizu: Ne bojte se ići na periferiju i ljudima koji udaljeni od Crkve

U Blaženstvima možete naći program za „novi, čist i cjeloviti“ život, – istaknuo je Papa u poruci predlažući im kao uzor blaženoga Piergiorgia Frassatija, koji se nije zadovoljavao „životarenjem“.

Živjeti bez vjere, bez baštine koju valja braniti, bez potpore istini u trajnoj borbi, nije življenje nego životarenje – piše Sveti Otac ponavljajući riječi blaženoga Peirgiorgia Frassatija, kako bi mlade nizozemske katolike potaknuo da budu „revolucionarni“ poput Isusovih Blaženstava. 

Papa napominje da je poruka Blaženstava – koja su u središtu pripreme za sljedeći Svjetski dan mladeži u Krakovu – „novi, čist i cjeloviti“ život, a predlaže model sreće suprotan logici ovoga svijeta. One koje Isus naziva blaženima – primijetio je Papa – svijet smatra nekorisnima i gubitnicima. Svijet slavi „uspjeh po svaku cijenu, bogatstvo, moć“ i osobno ostvarenje na štetu drugih. Isus nam naprotiv nudi vrlo različito poimanje blaženstava: očituje put za život i istinsku sreću. Dapače, sâm je Isus put, a svojim nam je životom zaista pokazao kako živjeti Blaženstva – istaknuo je papa Franjo.

Isus svakog od nas ljubi neizmjernom ljubavlju – piše nadalje Sveti Otac – a svojom smrću i uskrsnućem očitovao nam je beskrajno milosrđe. I tako, „kad razmišljamo o siromašnom Isusu, čistoći njegova srca i njegovu milosrđu, shvaćamo ljepotu svoga kršćanskoga poziva i ne oklijevamo približiti se putom koji vodi u istinsku sreću – piše papa Franjo. 

Ne bojte se Krista – potiče Papa, citirajuću papu emeritusa Benedikta XVI. – On vam ne oduzima ništa, a daje vam sve. Mladi žele živjeti snažna iskustva. Potičem vas da ozbiljno shvatite Božje riječi. Recite ‘NE’ prolaznoj, površnoj kulturi, kao i kulturi odbacivanja; kulturi koja vas ne smatra jakima, koja vas drži nesposobnima sučeliti se s velikim izazovima vašega života. Neka vaše misli lete visoko – zaključio je na koncu Sveti Otac.

RV/Bitno.net