Foto: www.newsva.it

Papa Franjo uputio je 25. listopada poruku mladima, sudionicima nacionalnog susreta u Salernu, u organizaciji Talijanske biskupske konferencije, koji se održava od 24. do 26. listopada, na temu „U nesigurnosti, nada“. „Cilj ovih dana promišljanja je ponuditi vidik nade, osobito mladim generacijama, u vremenu koje obilježavaju nesigurnost, gubitak i velike promjene“ – piše na početku svoje poruke Papa.

„Iz prve sam ruke vidio stanje tolikih nezaposlenih mladih“ – nastavlja Papa – „ali to nije samo ekonomski problem, to je problem dostojanstva. Gdje nema posla, nedostaje dostojanstvo; iskustvo dostojanstva ‘donošenja kući kruha’!“ „Raditi znači moći planirati vlastitu budućnost, odlučiti osnovati obitelj!“ – kazao je Sveti Otac.

„Postoji snažna ‘kultura otpada’: sve što ne služi zaradi biva odbačeno. Odbacuju se mladi, jer su bez posla. Ali tako se odbacuje budućnost naroda“, jer mladi predstavljaju njegovu budućnost. „’Kulturi otpada’ trebamo reći ‘ne’“ – naglasio je Papa u poruci.

„To je ‘nesigurnost’. Ali ima i druga riječ: nada. U nesigurnosti, nada“ – piše dalje Papa – „Kako da nam se u ‘živom pijesku’ nesigurnosti ne ukrade nada? Snagom Evanđelja. Evanđelje je izvor nade, jer dolazi od Boga, jer dolazi od Isusa Krista, koji se solidarizirao sa svakom našom nesigurnošću.“

„Vi, mladi, pripadate Crkvi“ – dodao je papa Franjo – „i zbog toga imate dar i odgovornost provođenja snage Evanđelja u ovom društvenom i kulturnom stanju. A što čini Evanđelje? Evanđelje rađa osjetljivost za drugoga, kulturu susreta, solidarnosti. Na taj način, snagom Evanđelja, budite svjedočanstvo nade u nesigurnosti. Neka Gospodin blagoslovi rad ovoga susreta. Molim vas da molite za mene! I ja ću moliti za vas“ – zaključio je svoju poruku Sveti Otac.

Radio Vatican