Moto Papina pohoda „Papa mira u Egiptu mira“, jedna je od rečenica koje pravoslavni i katolički kopti često rado ponavljaju kako bi opisali očekivanja od tog skorog apostolskog putovanja.

O raspoloženju u kojem se iščekuje Papin dolazak, za našu je radijsku postaju govorio msgr. Barnaba el Soryany, koptsko-pravoslavni biskup Torina i Rima, te prije svega izrazio veliku radost kojom se očekuje pohod pape Franje, jer – kako je rekao – obećao nam je to 2013. godine, kada se susreo s patrijarhom Tawadrosom. Papa Franjo je osoba koju voli cijeli narod, cijeli kršćanski svijet – dodao je – stoga s nestrpljenjem čekamo njegov posjet, posebice ovih dana, nakon posljednjeg atentata. Prva osoba koju smo čuli i koja nam je izrazila svoju blizinu bio je papa Franjo – istaknuo je biskup el Soryany.

Na novinarovu primjedbu kako je cijeli svijet dirnula reakcija koptske zajednice nakon atentatâ, jer u zajednici nije bilo nimalo mržnje, biskup je istaknuo da kao kršćani ne mrze nikoga, unatoč tomu što je to što se dogodilo vrlo mučno. Znamo koji je cilj tog atentata; žele uništiti zajednicu, žele uništiti odnos s vlastima i s našom braćom muslimanima. Osim toga, – primijetio je biskup – istina je da je atentat bio namijenjen nama, kršćanima, ali istodobno je bilo i muslimanskih žrtava, nedužni su poginuli čuvari ispred katedrale u Aleksandriji.

Osvrnuvši se potom na međunarodnu konferenciju o miru koja će se tih dana održati u Kairu, a na kojoj će biti nazočni brojni vjerski vođe, te će ona tako moći potvrditi udaljenost religije od bilo kakvoga terorističkog čina, biskup je napomenuo da mu se upravo zbog toga sviđa moto Papina pohoda: ‘Papa mira u Egiptu mira’. To je snažan apel svoj trojici vođâ u Egiptu: papi Franji, patrijarhu Tawadrosu, i velikom imamu sveučilišta Al-Azhara. Bit će to snažan apel protiv terorizma – kazao je biskup Soryany te na kraju potaknuo cijeli kršćanski svijet da se moli za svu braću kršćane na Bliskom istoku.

RV | Bitno.net