Oko tisuću luterana je iz njemačke pokrajine Anhalt, koja je odmah pristupila Reformi, došlo u Vatikan. Danas je u pokrajini, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik lokalne evangeličke Crkve, Joachim Liebig, religija već manjinska. Papa je spomenuo skoro putovanje u Lund, u Švedsku, na komemoraciju 500. obljetnice Luterove reforme, što će biti prigoda da se Bogu zahvali na pedeset godina službenoga dijaloga između luterana i katolika.

Danas Bogu zahvaljujemo jer, luterani i katolici, hodimo zajedno na putu koji od sukoba ide prema zajedništvu. Zajedno smo prošli važan dio puta. U hodu kušamo oprečne osjećaje: bol zbog podjele koja još postoji među nama, ali i radost zbog već pronađenoga bratstva – istaknuo je papa Franjo.

Važan dio te komemoracije „bit će upravljanje naših pogleda prema budućnosti, imajući u vidiku zajedničko kršćansko svjedočenje današnjem svijetu, koji žeđa za Bogom i njegovim milosrđem. Svijet očekuje da Božje milosrđe učinimo vidljivim po služenju siromašnima, bolesnima, onima koji su ostavili svoju zemlju tražeći bolju budućnost za sebe i svoje drage. Služeći siromašnima osjećamo da smo već ujedinjeni: Božje nas milosrđe dakle ujedinjuje – istaknuo je Papa.

Nadamo se da će naše uzajamno razumijevanje rasti, svjesni da smo po krštenju već ujedinjeni, bez obzira na otvorena pitanja koja nas još dijele. Ono što nas ujedinjuje je puno više od onoga što nas dijeli – zaključio je Sveti Otac.

RV | Bitno.net