Dana 9. kolovoza razni talijanski mediji objavili su vijest o pismu koje je, u ime pape Franje, kardinal Bertone uputio katoličkoj sjevernoameričkoj organizaciji Kolumbovi vitezovi, koja se od 6. do 8. kolovoza okupila u San Antoniju, u Texasu, za svom 131. nacionalnom saboru.

Kolumbovi vitezovi su velika organizacija katoličkih laika, s milijun i osamsto tisuća članova, od kojih su mnogo dobrostojeći. Stoga su u stanju prikupiti znatna sredstva, namijenjena vjerskim, karitativnim i kulturnim aktivnostima. Usput rečeno, njihovi izdašni doprinosi Svetoj Stolici doveli su do toga da imaju određeni utjecaj u zbivanjima vezanima uz vatikanske financije i financije IOR-a, izloživši ih i ponekim polemikama.

Pismo napisano u ime Svetog Oca ne bavi se tim zbivanjima, uistinu vrlo kontroverznima, već nečim drugim. Kolumbovi vitezovi su namijenili šest i pol milijuna dolara pomoći kampanjama protiv zakona koji s raznih naslova u raznim državama SAD-a priznaju homoseksualne zajednice. U tim su kampanjama prikazali i ljepotu plodne ljubavi između jednog muškarca i jedne žene. Iz tog razloga, meta su medijske kampanje koja traje mjesecima i napada ih kao «homofobe»,  kao i prikupljanja potpisa od strane udruge progresivnih katolika Catholics United, koja je bliska suradnicima predsjednika Obame i sklona priznavanju gay zajednica.

Ova udruga prijeti i pravnim akcijama s nakanom lišiti Kolumbove vitezove poreznih olakšica koje uživaju kao neprofitna organizacija, jer su kao uključeni u političke i sumnjive homofobne inicijative. Među ostalim, prema njihovim protivnicima, Kolumbovi vitezovi su dvostruki prijestupnici, jer su već financirali kampanje protiv abortusa. U tom polemičnom kontekstu se posljednjih dana odvijao nacionalni kongres udruge u San Antoniju.

Potvrđujući izričito da govori u ime Prvosvećenika, kardinal Bertone je tom kongresu napisao da papa Franjo, «svjestan posebne odgovornosti koju vjernici laici imaju za poslanje Crkve, poziva svakog Viteza i svako mjesno Vijeće [Kolumbovih vitezova] da pružaju svjedočanstvo autentične naravi braka i obitelji, svetosti i nepovredivog dostojanstva ljudskog života, te ljepote i istine ljudske spolnosti. U ovim vremenima brzih društvenih i kulturnih promjena, zaštita Božjih darova ne može izostaviti uključivanje potvrđivanja i obrane velike baštine moralnih istina naučenih iz Evanđelja, i potvrđenih zdravim razumom, a koje služi kao temelj pravednom i dobro uređenom društvu».

Pismo, citirajući nedavnu encikliku «Lumen fidei», kao dio vjerske slobode brani i pravo laika katolika izjašnjavati se na svakom mjestu, pa i u politici, o pitanjima koja uključuju vjeru i moral.

Očito, ove papinske smjernice ne vrijede samo za Sjedinjene Države. U raspravi oko Kolumbovih vitezova u temi homoseksualnih zajednica Papa zauzima poziciju i jasno nam kaže da je jedna strana u pravu, a druga u krivu. Ne samo da ne čine loše američki Vitezovi kad organiziraju i financiraju kampanje kako bi branili «autentičnu narav braka i obitelji», nego papa Franjo traži od svakog pojedinog Viteza i od svake mjesne udruge da se zauzimaju u tim kampanjama. I da doprinose prikazivanju istine o spolnosti i o ljubavi bez straha da će biti napadani kao homofobi. Tko ih napada, vrijeđa vjersku slobodu.

Ohrabrenje je to za one koji vode same kamapanje – možda s manje sredstava od Kolumbovih vitezova – i u Italiji i u Europi. Budilica je to za one katolike koji se boje jasno govoriti o ovim temama.

Massimo Introvigne

Izvor: lanuovabq.it

Prijevod : Verica Kraš Villa

[facebook]Ako želite samo bitne informacije, kliknite like! [/facebook]