1548296_LancioGrande

Sveti Otac predvodio je u nedjelju 17. kolovoza u svetištu Haemi u Južnoj Koreji završno slavlje 6. azijskoga dana mladih pod geslom “Mladi Azije, probudite se! Slava mučenika blista nad vama”. Mladi su liturgijsko slavlje obogatili svojim nastupima, čitanjima, molitvama i plesovima u narodnim nošnjama iz raznih azijskih zemalja, izvještava Radio Vatikan.

Kao sinovi i kćeri ovoga kontinenta imate pravo i dužnost sudjelovati u javnom životu svojih zemalja, poručio je Papa u propovijedi na engleskom jeziku pred 6000 mladih iz 22 azijske zemlje. Istodobno ih je pozvao da budu otvoreni tradicionalnim azijskim kulturama. Kao kršćani možete prepoznati mnoge pozitivne aspekte različitih baština i poštovati ono lijepo i istinsko u njima, kazao je Papa, dodavši da kao kršćani također znaju da evanđelje ima snagu prosvijetliti, uzdignuti i usavršiti tu baštinu.

Papa ih je pozvao da svoj mladalački optimizam i energiju stave u službu Crkve. Dopustite Kristu da vaš prirodni optimizam pretvori u kršćansku nadu, i energiju u moralnu vrlinu, kazao je Papa mladima, podsjetivši ih da nisu samo budućnost Crkve već i cijenjeni dio njezine sadašnjosti. Iskoristite svoje godine da zajednički sa svojim biskupima i svećenicima gradite svetu, misionarsku i hrabru Crkvu koja će nastojati služiti siromašnima, usamljenima, bolesnima i onima na rubu društva, poručio je Sveti Otac.
Na mjestu pogibije tolikih kršćana, Papa je još jednom podsjetio na mučenike koje je prethodnoga dana proglasio blaženima, a i središnja su tema 6. azijskoga dana mladih što se očituje u njegovu geslu “Mladi Azije, probudite se! Slava mučenika blista nad vama”. Korejski mučenici, kao i bezbrojni drugi diljem cijele Azije svojim progoniteljima predali su tijela, a nama su pak dali svjedočanstvo da svjetlo Kristove istine rasvjetljuje svaku tamu a Njegova ljubav pobjeđuje u slavi, poručio je Sveti Otac

Ranije se Papa susreo s azijskim biskupima, te pozvao Kinu i Vijetnam na otvorenost diplomatskim odnosima sa Svetom Stolicom. Na susretu u svetištu u Haemiju (Haemieup-seong) Papa je naime izrazio nadu da i one azijske zemlje koje do sada nemaju pune diplomatske odnose sa Svetom Stolicom neće oklijevati promicati dijalog na dobro svih. Pritom je napomenuo da nije riječ samo o političkom već i ljudskom i bratskom dijalogu, izvještava Radio Vatikan.

Sedamdesetak azijskih biskupa okupljenih u Savez azijskih biskupskih konferencija (FABC), Sveti Otac pozvao je da budu “kreativni i svestrani” s obzirom na bogatu raznolikost azijskih kultura i prije svega iskažu razumijevanje. Dijalog mora biti bitni čimbenik poslanja Crkve u Aziji, a to zahtijeva otvorenost prema svima. I duša i srce moraju se otvoriti pojedincima i kulturama, poručio je Papa.

Upozorio je nadalje na opasnost varljivoga svjetla relativizma koji zatamnjuje sjaj istine i odvodi u živi pijesak smušenosti i zdvajanja. Relativizam se pojavljuje kao svakodnevan i praktičan i gotovo neprimjetno potkopava osjećaj kršćanskoga identiteta. I kršćanske su zajednice u međuvremenu zaboravile da u svijetu brzih promjena postoji mnogo toga nepromjenjivoga, čiji se temelj nalazi u Kristu, koji je isti “jučer i danas i zauvijek će biti isti”.

Papa se osvrnuo i na opasnost površnosti – sklonosti bavljenja pomodnim banalnostima umjesto onim što ima istinsko značenje. To može predstavljati i ozbiljni pastoralni problem, osobito za duhovnike koji se izgube u programima i teorijama na štetu izravnih, osobnih odnosa s vjernicima, osobito mladima koji trebaju postojano duhovno vodstvo.
Svet Otac pozvao je biskupe i da se ne skrivaju iza lakih odgovora, gotovih formula, pravila i propisa. Vjera se po svojoj naravi ne bavi sama sobom, mora izlaziti u svijet, tražiti razumijevanje, svjedočiti i rađati zvanja, poručio je Papa.

Predsjednik Saveza azijskih biskupskih konferencija kardinal Oswald Gracias u pozdravu na susretu istaknuo je središnju važnost Azije za budućnost svijeta i Crkve. Taj je kontinent demografski mlad, u njemu živi 60 posto svjetskoga stanovništva. Premda je azijsko stanovništvo po prirodi religiozno, u međuvremenu se i tu pojavljuje sekularizam i materijalizam koji izjedaju tradicionalne obiteljske vrednote i šire individualizam, rekao je indijski kardinal.

Sveta Stolica trenutačno ima pune diplomatske odnose s 180 zemalja, nema odnose s totalitarističkim državama kao što su Kina, Vijetnam i Sjeverna Koreja. I neke pretežito islamske zemlje kao što su Saudijska Arabija i Afganistan nemaju veleposlanika u Vatikanu.

Istodobno, papa je Franjo krstio ujutro u kapeli u apostolskoj nuncijaturi u Seoulu Lee Ho-jina (56), oca djeteta poginulog u potonuću trajekta Sewol, zajedno s oko 300, većinom mladih ljudi. On je jedan od desetoro preživjelih i pripadnika obitelji žrtava te nesreće s kojima se papa Franjo susreo u petak prije mise u Daejeonu. Lee Ho-jin zamolio je Papu da ga krsti i on je rado pristao, objasnio je glasnogovornik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi.

pope-francis-baptises-lee-ho-jin-father-of-korea-ferry-disaster-victim

Lee Ho-jin se i prije nego što je izgubio sina pripremao za ulazak u Katoličku Crkvu. Za krsno ime odabrao je “Franjo”. Nakon gubitka sina Lee se pješice uputio na 900 kilometara dugo hodočašće, od svoga doma do luke Incheon gdje je počela posljednja plovidba Sewola.

Prema Lombardijevim riječima, obred krštenja vodio je na korejskom jeziku Papin prevoditelj isusovac John Chong Che-chon, a Papa je osobno krstio i pomazao Leeja, koji je bio u pratnji kćeri i svoga drugoga sina. Kum je bio jedan od djelatnika nuncijature.

IKA | Bitno.net