Papa

Sveti je Otac u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji komentirao misno evanđelje, u kojem Krist govori apostolima o svojem drugom dolasku na svršetku vremena.

Sunce se pomračuje, mjesec ostaje bez svjetla, zvijezde padaju s neba a kozmičke su sile uzdrmane. To je svršetak svijeta, sudeći po evanđeoskim slikama. Isus o tome govori svojim učenicima rabeći slike iz Staroga zavjeta ali ih upotpunjuje, dapače ‘relativizira’ s drugom još izražajnijom slikom, dolaskom Sina Čovječjega na oblacima. Sin je Čovječji Isus Kist, on povezuje sadašnjost s budućnošću; proročanstva su se konačno ispunila u osobi Nazaretskog Mesije. On je događaj koji, usred pomutnje svijeta, ostaje čvrsto i trajno uporište – objasnio je Benedikt XVI. dodajući: Prizor koji Isus ocrtava nema svrhu unijeti nemir nego ulijeva jasnu sigurnost. Temelji se na svijesti da sve prolazi, a samo se riječ Božja ne mijenja, i pred njom smo svi odgovorni za svoje postupke, koji će biti vrjednovani na svršetku vremena. Isus ne opisuje svršetak svijeta, niti se ponaša poput nekog vidovnjaka koji rabi apokaliptične slike. Naprotiv, On svoje učenike, svih vremena, želi osloboditi od znatiželje,od igrarije brojevima, od predviđanja, da dublje poniču u događaje, da shvate ono što je bitno, a naročito im želi pokazati ispravan put za hod, danas i sutra, u život vječni – kazao je Benedikt XVI.

Sve se svemirske sastavnice – nastavio je Papa – pokoravaju riječi Božjoj, a čovjek je pozvan da se bez straha pouzda u Isusa. Dragi prijatelji, i danas posvuda gledamo nesreće, a nažalost i ratove i nasilja. Stoga nam je i sada potreban čvrst temelj za naš život i našu nadu, tim više jer smo uronjeni u relativizam – zaključio je Benedikt XVI.

Nakon marijanske molitve Sveti je Otac podsjetio da je u subotu u gradu Pergamino, u Argentini, proglašena blaženom redovnica Maria Crescencia Pérez. Živjela je u prvoj polovici prošloga stoljeća, a – kako je rekao – uzor je evanđeoske blagosti prožete vjerom. Zahvalimo Gospodinu za njezino svjedočanstvo – potaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com