Budite ekipa, i to disciplinirana; poučite mlade podizati pogled, posebno one koji idu spuštena pogleda. Jer, tko igra košarku upravlja pogled prema nebu – rekao je papa Franjo izaslanstvu Talijanskoga košarkaškog saveza, koje je danas primio u audijenciju povodom 100. obljetnice ustanovljenja.

Papa se prisjetio košarkaške utakmice odigrane na Trgu svetoga Petra 1955. godine, u prisutnosti Pija Dvanaestoga. Bilo je to 10. listopada te godine, a igrale su dvije momčadi Prve lige: Stella Azzurra Roma i Vis Benelli Pesaro.

U spomenu na vašu povijest još je uvijek živo sjećanje na utakmicu odigranu 1955. godine na Trgu svetoga Petra, ispred pape Pija XII.; i u sljedećim se godinama odnos između Crkve i svijeta sporta uvijek njegovao u svijesti da su oboje, na različite načine, u službi cjelovitoga razvoja osobe i da mogu pružiti dragocjen prinos našem društvu – rekao je Papa te istaknuo dva važna čimbenika sportske aktivnosti.

Prvi je ‘biti ekipa’ – rekao je. Ima sportova koji se nazivaju individualnim; međutim, – primijetio je – sport uvijek pomaže ljudima doći u kontakt jedni s drugima, stvoriti odnose također među različitim osobama, često nepoznatima koje, iako dolaze iz različitih prilika, ujedinjuju se i bore za zajednički cilj. Dvije su stvari važne: biti ujedinjeni i imati cilj – istaknuo je Papa te dodao – U tom je smislu sport lijek za individualizam naših društava. Kroz sportsku predanost spominjete se vrijednosti bratstva koje je i u središtu evanđelja.

Osvrnuvši se potom na drugi vidik, Papa je istaknuo da je sklonost sportaša disciplina. Brojni mladi i odrasli koji su zaljubljenici u sport i prate vas navijajući za vas, katkada ne mogu zamisliti koliko je rada i treninga iza jednog natjecanja. To zahtijeva mnogo discipline, i to ne samo fizičke, nego i unutarnje; tjelesno vježbanje, ustrajnost, pozornost na uredan život što se tiče rasporeda i prehrane, te odmor koji se izmjenjuje s naporom treninga – rekao je te disciplinu nazvao školom formacije i odgoja, posebno za djecu i mlade.

Pomaže im da shvate koliko je važno naučiti dovesti u red vlastiti život – istaknuo je navodeći riječi svetoga Ignacija Lojolskoga. Svrha te discipline nije da postanemo kruti, nego da nas učini odgovornima; za sebe, za stvari koje su nam povjerene, za druge i općenito za život. Unutarnja disciplina potrebna je i u duhovnom životu, jer bez stalnoga unutarnjeg treninga vjera bi se mogla ugasiti.

Vaš sport uzdiže prema nebu jer, kako je rekao jedan bivši poznati igrač, to je sport koji gleda prema gore, prema košu te je stoga pravi izazov za sve koji su navikli živjeti gledajući prema zemlji – napomenuo je Papa. Volio bih da to za vas bude i plemenita zadaća: promicati zdravu igru među djecom i mladima, pomoći mladima gledati u visinu i nikada se ne predati, otkriti da je život put na kojemu ima poraza i pobjeda, ali da je važno ne izgubiti volju za igranjem utakmice. Kada u životu nisi dao koš, nisi zauvijek izgubio. Uvijek možeš ponovno izići na teren, još uvijek možeš biti u ekipi s drugima i pokušati još jedno bacanje – rekao je na kraju papa Franjo.