Egipat i kršćani

Katolici i kopti mogu zajedno svjedočiti važne vrjednote, poput svetosti i dostojanstva svakog ljudskog života, svetosti braka i obiteljskoga života te poštovanja prema stvorenom koje nam je Bog povjerio – napisao je papa Franjo u poruci patrijarhu Koptske pravoslavne Crkve Tawadrosu II., na jučerašnji dan koptsko-katoličkog prijateljstva.

Sveti je Otac istaknuo zajedničke korake katolika i koptskih pravoslavaca „na putu pomirenja i prijateljstva“, nakon „stoljeća šutnje, neshvaćanja, čak i neprijateljstava“, sada u dijalogu i surađujući u „naviještanju evanđelja i služenju čovječanstvu“. Papa je k tome podsjetio na susret s patrijarhom Tawadrosom 2013. godine u Rimu te njegovu velikodušnu gostoljubivost tijekom 13. susreta Međunarodnog povjerenstva za teološki dijalog Katoličke i istočnih pravoslavnih Crkvi, koji je održan u Kairu početkom godine.

U obnovljenom duhu prijateljstva – napisao je Sveti Otac – neka nam Gospodin pomogne uvidjeti kako sveza koja nas ujedinjuje potječe od istog poziva i poslanja koje smo primili od Oca na dan našega krštenja. Premda – kako je napomenuo – još uvijek očekujemo dan kad ćemo biti ujedinjeni za istim euharistijskim stolom, već sada možemo očitovati onu svezu koja nas ujedinjuje.

„Pred mnogim suvremenim izazovima, kopti i katolici su pozvani pružiti zajedničke odgovore utemeljene na evanđelju“, svjesni da je „ono što nas ujedinjuje veće od onoga što nas dijeli“ – ustvrdio je papa Franjo. Spomenuo se i kršćanskih zajednica u Egiptu i na Bliskome istoku, gdje mnoge od njih proživljavaju velike tegobe i tragedije, osobito u Iraku i Siriji. Izrazio je stoga nadu da će međunarodna zajednica moći „mudro i pravedno odgovoriti na to nasilje bez presedana“.

Radio Vatikan | Bitno.net