Papa primio u audijenciju sudionike plenarne skupštine Papinskoga vijeća za laike

Da se utječe na javni život potrebna je čvrsta osobna vjera – istaknuo je Benedikt XVI. govoreći sudionicima 25. plenarne skupštine Papinskoga vijeća za laike, koja se održava u Vatikanu, koje je prije podne primio u audijenciju. Papa je podsjetio na hrabre kršćanske manjine u Aziji, koje često podnose nasilja i progone, a pohvalio je pothvat Papinskog vijeća za laike da se u Kamerunu sljedeće godine upriliči Kongres za afričke laike.

Da se susretne Bog potrebno je susresti nekoga tko je susreo Boga. Na kršćanskim je laicima velika odgovornost da stvore pretpostavke za susret s Bogom, a to može imati vrlo veliki odraz u društvenome životu, podsjetio je Benedikt XVI. govoreći stručnjacima koje je Papinsko vijeće pozvalo na godišnju skupštinu da raspravljaju o temi „Pitanje Boga danas“. Papa je rekao da je isključivanje Boga iz javnoga života prouzročilo krizu smisla i vrijednosti, a slijedom toga i gospodarsku i društvenu krizu. Ako čovjek samo na materijalnim dobrima zasniva život, onda se prije ili poslije počinje gušiti. U tome kontekstu pitanje Boga biva pitanje nad pitanjima, jer nas potiče na promišljanje o smislu ljudskoga života, o pravoj sreći, slobodi i istini, za čim čezne svako ljudsko biće – istaknuo je Papa.

Čovjek koji se u sebi propituje o Bogu, otvara se pouzdanoj nadi zbog koje se valja sučeliti s teretom svakodnevnoga života. Kako se može navesti čovjeka da se propituje o Bogu, da mu to bude pitanje nad pitanjima – zapitao se Sveti Otac i odgovorio da se pitanje o Bogu iz susreta s nekim tko posjeduje dar vjere rađa, tko ima životni odnos s Gospodinom. Boga upoznajemo preko muškaraca i žena koji su ga upoznali. Stoga je posebice važna uloga vjernika laika – ustvrdio je Benedikt XVI.

Premda razne javne sredine imaju potrebu uvjerenih vjernika laika, i u crkvenom tkivu postoji pitanje Boga – primijetio je Papa i dodao: Katkada se trudimo da kršćanska nazočnost bude vidljivija u javnome životu, a možda se uopće ne brinemo o čvrstoći njihove vjere. Kršćani ne žive na nekom drugom planetu, nego dijele tegobe, nesnalaženja i teškoće svojega vremena. Stoga je također žurno pitanje Boga postaviti i u crkvenome tkivu. Koliko se puta kršćani u svojem životu uopće ne obaziru na Boga. Stoga je glavni odgovor na veliki izazov našega doba u dubokom obraćenju našega srca – istaknuo je Benedikt XVI.

Uzor sukladnog života s evanđeljem Papa je spomenuo na početku svojega govora, govoreći o hrabrosti vjernika koji žive, poglavito u Aziji, u katkada vrlo dramatičnim uvjetima. Evanđelje je na azijskom kontinentu naviještano neznatnoj manjini, koja živi svoju vjeru u teškom kontekstu, a ponekad u pravim progonima. Ta naša braća velikodušno svjedoče svoju vjeru u Krista, a zahvaljujući njihovu svjedočenju otvaraju se golemi prostori naviještanju evanđelja – zaključio je Benedikt XVI.  (rv/bitno.net)