«Neka nas tvoja pomoć, milosrdni Oče, učini pozornima na glas Duha» – molitva je s početka svete mise koju je Sveti Otac u nedjelju slavio s novim kardinalima, a kojom je započeo svoju propovijed.

Papa je pozvao na osluškivanje Duha Svetoga kroz liturgijska čitanja. U prvome čitanju odzvanja poziv koji Gospodin upućuje svome narodu: «Sveti budite, jer sam svet ja, Jahve, Bog vaš» (Lev 19,2). A Isus u Evanđelju kaže: «Budite, dakle, savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski» (Mt 5,48). Ove riječi odnose se na sve nas, Gospodinove učenike – kazao je Papa – a danas su posebno upućene meni i vama, draga braćo kardinali, na poseban način vama koji ste jučer postali dijelom Kardinalskog zbora. Oponašati Božju svetost i savršenost – može se učiniti kao neostvariv cilj. Pa ipak, Prvo čitanje i Evanđelje predlažu konkretne primjere kako bi Božji stav postao pravilom našeg djelovanja. No, podsjetimo se da bi naš trud bez Duha Svetoga bio uzaludan! Kršćanska svetost nije prije svega naše djelo, nego je plod poslušnosti – koju želi i njeguje – Duh trostruko svetog Boga – upozorio je Sveti Otac. Levitski zakonik kaže: «Ne mrzi svoga brata u svom srcu (…) Ne osvećuj se (…) ljubi bližnjega svoga» (19,17-18). Ovi stavovi rađaju se iz Božje svetosti – primijetio je Papa, te upozorio – a mi smo tako drukčiji, egoistični i oholi… Pa ipak, privlače nas Božja dobrota i ljepota, a Duh Sveti nas može očistiti, može nas preobraziti, rađati iz dana u dan. U Evanđelju i Isus govori o svetosti, te objašnjava svoj zakon, služeći se suprotnostima između nesavršene pravednosti pismoznanaca i uzvišene pravednosti Božjega kraljevstva: «Čuli ste da je rečeno: oko za oko zub za zub. A ja vam kažem: Pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi » (Mt 5,38-39). Ne samo da ne smijemo drugome uzvratiti učinjeno zlo, nego se moramo truditi u činjenju dobra s još više širine – kazao je Sveti Otac.

Druga antiteza odnosi se na neprijatelje: «Čuli ste da je rečeno: ljubi svoga prijatelja a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone» (rr. 43-44). Od onoga tko ga želi slijediti, Isus traži da ljubi i onoga tko to ne zaslužuje, bez uzvrata, kako bi nadopunio nedostatak ljubavi u srcima, u međuljudskim odnosima, u zajednicama, u svijetu – primijetio je papa Franjo, te nastavio – Isus nije došao naučiti nas finim salonskim manirima! Za ovo nije trebalo da siđe s Neba i umre na križu. Krist nas je došao spasiti, pokazati nam put, jedini izlaz iz živoga blata grijeha, a taj put je milosrđe. Biti sveti nije luksuz, nego je potrebno za spasenje svijeta – kazao je Papa. Draga braćo kardinali, Gospodin Isus i majka Crkva traže od nas da s više žara i gorljivosti svjedočimo ove stavove svetosti. Upravo se u ovoj nadoknadi besplatnog predanja, sastoji svetost jednog kardinala. Stoga, ljubimo one koji su neprijateljski raspoloženi; blagoslivljajmo one koji nas ogovaraju; pozdravljajmo s osmjehom onoga tko to možda ne zaslužuje; ne težimo tome da nas se cijeni, nego se poniznošću suprotstavimo umišljenosti; zaboravljajmo poniženja koje smo podnijeli. Dopustimo da nas uvijek vodi Duh Krista, koji je sebe žrtvovao na križu, kako bismo bili „kanali“ kojima protječe Njegova ljubav – poručio je Sveti Otac kardinalima, naglasivši da kardinal ulazeći u Rimsku Crkvu, ne ulazi na dvor, te mora izbjegavati dvorska ponašanja: intrige, tračeve, favoriziranja. Naš jezik neka bude onaj evanđeoski: „da, da; ne, ne“; naš stav neka budu Blaženstva, a naš život: svetost – kazao je Papa.

Sveti je Otac potom ukazao na riječi svetoga Pavla: «Ne znate li, Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama» (1 Cor 3,16-17). U ovome Hramu, koji činimo mi, slavi se životna liturgija: dobrote, oprosta, služenja, jednom riječju, liturgija ljubavi. Taj naš Hram biva oskvrnut ako zanemarimo dužnosti prema bližnjemu. Kad u našemu srcu pronađe svoje mjesto najmanji od naše braće, sam Bog se u njemu nastanjuje. Kad tog brata ostavljamo vani, to ustvari ne prihvaćamo samoga Boga. Srce bez ljubavi je poput oskvrnute Crkve, udaljene od božanske službe, korištene za nešto drugo – upozorio je Papa, i pozvao kardinale za jedinstvo. Molim vas da mi budete blizu, molitvom, savjetom, suradnjom. I svi vi, biskupi, svećenici, đakoni, posvećene osobe i laici, ujedinite se u zazivanju Duha Svetoga, kako bi Kardinalski zbor sve više gorio pastoralnom ljubavlju, s više svetosti, u služenju Evanđelju i pomoći Crkvi da u svijetu isijava Kristovu ljubav – tim je riječima Sveti Otac zaključio svoju propovijed.

Spomenimo na kraju da je na Konzistoriju, u bazilici svetoga Petra, bio nazočan i papa emeritus Benedikt XVI., kojega je papa Franjo srdačno pozdravio na samom početku svečanosti. Gestom velike poniznosti, Benedikt je XVI. pak, u trenutku kada je pozdravljao papu Franju, skinuo svoju papinsku kapicu.

Radio Vatikan/Bitno.net