Taj je susret bio odavno dogovoren, s Benediktom XVI., kojega je židovsko izaslanstvo zamolilo za susret. A papa Franjo nije propustio uputiti im srdačne riječi i svoju molitvu. Ovi su susreti s vaše strane znak poštovanja i obzira prema rimskim biskupima, za što sam vam zahvalan – rekao je Sveti Otac te dodao – S tim se podudara Papino uvažavanje rada kojemu se posvećujete u suzbijanju svakog oblika rasizma, nesnošljivosti i antisemitizma, čuvajući spomen na Holokaust i promičući uzajamno razumijevanje kroz formaciju i društveno zauzimanje – napomenuo je Papa.

Sveti je Otac ponovno, kao što je već učinio u posljednjih nekoliko tjedana, napomenuo da Crkva osuđuje svaki oblik antisemitizma, te istaknuo da se s problemom nesnošljivosti valja suočiti u njegovoj cjelini. Tamo gdje je bilo koja manjina progonjena i isključena iz društva zbog svojih vjerskih ili etničkih uvjerenja, u opasnosti je dobro čitavoga društva, i svi se imamo osjećati uključeni u to. S posebnom žalošću mislim na trpljenje, na isključenost iz društva, kao i prave progone koje veliki broj kršćana podnosi u raznim zemljama u svijetu – primijetio je Papa te potaknuo – Sjedinimo svoje snage kako bismo potaknuli kulturu susreta, i uzajamnoga poštovanja, razumijevanja i praštanja.

Za izgradnju takve kulture vrlo je važna formacija, i to ne samo kao prijenos spoznaja, nego prenošenje proživljenoga svjedočanstva koje pretpostavlja utvrđivanje zajedništva života, ‘saveza’ s mladim naraštajima, uvijek otvorenoga za istinu. Njima, naime, trebamo znati prenijeti – dodao je Papa – ne samo spoznaje o povijesti židovsko-katoličkoga dijaloga, prijeđenih teškoća, i napretka postignutoga u posljednjim desetljećima; nego, ponajviše, trebamo biti u stanju prenijeti im zanos za susret i poznavanje drugoga, promičući aktivno uključivanje i odgovornost naše mladeži.

U tomu je vrlo važna zajednička obveza u službi društvu i najslabijima – dodao je Sveti Otac te potaknuo nazočne da i dalje mladima prenose vrijednost zajedničkoga zauzimanja u odbacivanju zidova i izgradnji mostova među našim kulturama i vjerskim tradicijama. Idemo naprijed hrabro, s pouzdanjem i nadom. Shalom! – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan