Papa Franjo Zid plača

Božja je Riječ sjeme koje valja prihvatiti i živjeti – papa Franjo se u podnevnom nagovoru u nedjelju, 13. srpnja, osvrnuo na prispodobu o sijaču, te istaknuo koliko je važno prihvatiti i živjeti Kristovu poruku, parabole koje – kako je rekao – govore na način razumljiv svima, s prizorima uzetima iz prirode i iz svakodnevnoga života. Potom je ponovno uputio još jedan snažan apel za mir na Bliskom istoku. U svjetlu tragičnih zbivanja posljednjih dana, Sveti je Otac pozvao sve ljude da nastave ustrajno moliti za mir u Svetoj zemlji. Još mi je uvijek u živom sjećanju susret održan 8. lipnja, s patrijarhom Bartolomejom, predsjednikom Peresom i predsjednikom Abbasom – rekao je Papa te istaknuo – Zajedno smo s njima zazvali dar mira, i poslušali poziv da se prekine uvojnica mržnje i nasilja. Netko bi mogao misliti da je taj susret bio uzaludan. Međutim nije, jer nam molitva pomaže da ne dopustimo da nas pobijedi zlo, ili da se pomirimo s tim da nasilje i mržnja nadvladaju dijalog i pomirenje – istaknuo je Papa.

Pozivam zainteresirane strane, kao i sve koji imaju političku odgovornost na lokalnoj i međunarodnoj razini, da ne štede molitvu i sve moguće napore kako bi se prekinulo svako neprijateljstvo i postigao željeni mir, za dobro svih ljudi. I pozivam sve vas da se sjedinite u molitvi. Pomolimo se, svi, u tišini – potaknuo je Sveti Otac te se nakon kratke molitve u tišini obratio Bogu. Sada nam, Gospodine, Ti pomogni! Daruj nam svoj mir, pouči nas svojemu miru, Ti nas povedi prema miru. Otvori naše oči i naša srca, i daj nam hrabrosti da možemo reći: ‘nikada više rat!’; ‘s ratom je sve uništeno!’. Daj nam hrabrosti da činimo konkretne geste za izgradnju mira… Učini nas raspoloživima poslušati vapaj naših građana koji traže od nas da svoje oružje pretvorimo u oruđe mira, svoje strahove u pouzdanje i svoje napetosti u oprost – rekao je papa Franjo.

Prije apela i molitve Anđeoskoga pozdravljenja, Sveti je Otac razmišljao o odlomku iz Matejeva Evanđelja u današnjoj liturgiji, i prispodobi o sijaču, za koju je rekao da je uvod u sve prispodobe. Isus govori o sjemenu koje daje više ili manje ploda, ovisno o tlu na koje je palo, a Papa je istaknuo čemu nas, danas, to može poučiti. Ta prispodoba danas govori svakomu od nas, kao što je govorila ljudima koji su prije dvije tisuće godina slušali Isusa. Podsjeća nas da smo tlo na koje Gospodin neumorno baca sjeme svoje riječi i svoje ljubavi. U kakvom ga raspoloženju primamo? Kakvo je naše srce? Kojem tlu sliči: nekoj cesti, kamenjaru, ili trnju? O nama ovisi hoćemo li postati dobro tlo, bez trnja i kamenja, iskrčeno i njegovano, kako bi moglo dati dobre plodove za nas i za našu braću – istaknuo je Sveti Otac. Isus također tumači parabolu – napomenuo je Papa. Sjeme koje je palo na put označava one koji slušaju naviještaj Božjega Kraljevstva, ali ga ne primaju, te dođe Zli i odnese ga. Zli, naime, – objasnio je Papa – ne želi da sjeme Evanđelja nikne u srcima ljudi. Sjeme koje je palo na kameno tlo predstavlja osobe koje slušaju Božju Riječ i odmah ju prihvaćaju, ali površno, jer nemaju korijena i nisu ustrajni; kada naiđu teškoće te se osobe odmah obeshrabre. Treći je slučaj sjemena koje je palo u trnje. Isus tumači da se ono odnosi na osobe koje slušaju Riječ, ali se zbog brigâ i privlačnosti bogatstva, ona uguši. I na kraju, sjeme koje je palo na plodno tlo predstavlja one koji slušaju Riječ, prihvaćaju je, čuvaju i razumiju, te ona donosi plod. Savršeni uzor te dobre zemlje jest Djevica Marija – istaknuo je Papa.

Dobro će nam činiti da ne zaboravimo da smo i mi sijači. Bog sije dobro sjeme, a mi se možemo upitati: kakvo sjeme izlazi iz mojega srca, iz mojih usta? Naše riječi mogu činiti mnogo dobra, ali i mnogo zla; mogu ozdravljati, a i raniti; mogu ohrabriti i potlačiti. Zapamtite, nije važno ono što ulazi, nego ono što izlazi iz usta i iz srca – istaknuo je papa Franjo. Podsjetivši nakon nagovora da se danas obilježava ‘Nedjelja mora’, Sveti je Otac posebne misli uputio mornarima, ribarima i njihovim obiteljima, te potaknuo kršćanske zajednice da budu prema njima pozorne i osjetljive. Potom se sjedinio u molitvi s pastirima i vjernicima koji sudjeluju na hodočašću obitelji Radio Marije u Jasnoj Góri u Częstochowi, a na kraju je srdačne pozdrave uputio duhovnim sinovima i kćerima svetoga Camilla de Lellisa, utemeljitelja Reda kamilijanaca, povodom 400. obljetnice njegova preminuća. 

RV/Bitno.net