Danas je započeo novi niz kateheza, u kojima će Papa razmišljati o kršćanskoj nadi. U ovim vremenima kada se čini da je zlo jače, nada nas tješi jamstvom da je Krist pobijedio grijeh te da je stalno prisutan među nama – rekao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako ovoga došašća još jednom slušamo veliku poruku utjehe, koju izgovara prorok Izaija, taj veliki glasnik nade: „Tješite, tješite moj narod, govori Bog vaš“ (Iz 40,1). Bog tješi svoj [narod] podižući tješitelje – nastavio je Sveti Otac – koje poziva da ohrabre njegovu djecu, naviještajući kako će njihova nevolja i žalost završiti, a grijeh će im se oprostiti. To je ono što liječi tužno i uplašeno srce. Stoga prorok poziva da se pripravi put Gospodinu – rekao je Papa.

Progonstvo izraelskog naroda je bio dramatičan trenutak u njegovoj povijesti – nastavio je papa Franjo – Izraelci su izgubili sve: svoju domovinu, slobodu, dostojanstvo, a i svoje povjerenje u Boga. Osjećali su se napuštenim i bez nade. Papa vidi Izaijin poziv kao Božje obećanje narodu da će ga vratiti iz babilonskog progonstva, taj poziv ponovno otvara srce vjeri. Bog pripravlja put kroz pustinju ne samo kako bi se vratili u domovinu, već da se vrate njemu i povrate nadu i osmijeh.

Jedna od prvih stvari koja se dogodi ljudima kad se udalje od Boga, jest da izgube osmijeh – smatra Sveti Otac te je dodao: Oni se mogu smijati, ali nedostaje im osmijeh. Osmijeh je taj koji daje nadu, osmijeh nade da ćemo pronaći Boga.

Život je često pustinja – rekao je papa Franjo – ali ako se oslanjamo na Boga, život može postati lijep i širok poput autoputa. Samo ne smijemo izgubiti nadu, trebamo nastaviti vjerovati, uvijek, bez obzira na probleme i poteškoće, na koje bismo mogli naići. Možemo imati mnogo problema, ali kada se nađemo pred djetetom, dolazi nam osmijeh na lice jer smo suočeni s nadom: dijete je nada! I tako u životu možemo vidjeti nadu da ćemo naći Boga, Boga koji je postao dijete za nas.

Papa smatra da je s pozivom na nadu povezan i poziv na obraćenje. Kada je Ivan Krstitelj naviještao Isusov dolazak, izraelski narod se nalazio pod rimskom vlašću: bili su takoreći zarobljenici u vlastitoj zemlji. No dok je povijest velikih, povijest moćnika takva, istinska povijest je drukčija:

Istinska povijest – povijest, koja ostaje za vječnost – jest ona koju Bog piše s malenima. Sveto pismo nam govori kako su Kristovo rođenje pripremili muškarci i žene koji nikad nisu izgubili pouzdanje u Božja obećanja: Marija, Josip, Zaharija i Elizabeta. Oni su mali, ali su postali veliki po svojoj vjeri jer su znali ustrajati u nadi. Nada je vrlina malenih. Nasljedujmo stoga njihovu nadu i iščekujmo dolazak Spasitelja, koji preobražava pustinju naših života u vrt prepun cvijeća.

Papa Franjo je na kraju opće audijencije osudio zlo korupcije i pozvao na zaštitu ljudskih prava. Povod za njegov apel je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. prosinca) kao i Međunarodnog dana ljudskih prava (10. prosinca) krajem ovoga tjedna. Papa je istaknuo kako su korupcija i ljudska prava međusobno usko povezani:

Korupcija je negativni aspekt, protiv nje se treba boriti, počevši od vlastite savjesti te budno pazeći na sva područja javnoga života, posebno na one najugroženije. Ljudska prava predstavljaju pozitivni aspekt koje odlučno i uvijek iznova treba promicati kako nitko ne bi bio izuzet iz djelotvornog priznavanja temeljnih ljudskih prava. Neka nam Gospodin pomogne u ovoj dvostrukoj zadaći – kazao je na kraju Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net