Jedinstvo kršćana ima se jasno očitovati u povijesti da svijet vjeruje – ustvrdio je Benedikt XVI. na današnjoj općoj audijenciji u dvorani Pavao VI. u Vatikanu, u katehezi o molitvi koju Isus upućuje Ocu u ‘Času svoje proslave’ „da svi budu jedno“.

Čas započet Judinom izdajom i koji završava Isusovim uzašašćem k Ocu i više od molitve očitovanje je potpune spremnosti slobodnog prihvaćanja plana Božjeg koji se ispunja u izdaji, smrti i uskrsnuću. Isus se obraća Bogu u trenutku kada mu prikazuje sebe samoga. On svećenik i žrtva, moli za sebe, za apostole i za sve koji će vjerovati u njega, za Crkvu svih vremena – ustvrdio je Benedikt XVI.

Isusova molitva Ocu da ga proslavi – objasnio je Papa – jest posvemašnje pokoravanje Ocu. Posvemašnja poslušnost i molitva prvi su čin novoga Isusova svećeništva koje se sastoji u posvemašnjem darivanju na križu, a upravo na križu, vrhovnom činu ljubavi, Isus je proslavljen, jer ljubav je istinska, božanska slava – kazao je Sveti Otac.

U svećeničkoj molitvi Isus posreduje za svoje učenike, za koje može reći Ocu: „Oni ne pripadaju svijetu, kao što ni ja ne pripadam svijetu. Posveti ih istinom; tvoja riječ je istina. Kao što si me Ti poslao u svijet, i ja njih poslah u svijet, Ja sebe samog posvećujem za njih da i oni budu posvećeni istinom.“ Što znači posvetiti – priupitao je Sveti Otac dodajući:
U ovome slučaju posvetiti znači prenijeti neku stvarnost, osobu ili stvar, u Božje vlasništvo, a to je poslanje. Tko je posvećen ne pripada sebi nego svima. Posvećen je onaj koji je, kao Isus, uzet od svijeta da bude na raspolaganje svima, a u slučaju učenika, posvećeni su Bogu da budu poslani svima. Ukazujući se nakon uskrsnuća svojim učenicima Isus veli: Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas – objasnio je Sveti Otac.

U svećeničkoj molitvi Isus svoj pogled širi sve do nakraj vremena. Isus se obraća Ocu moleći za sve koji će vjerovati zahvaljujući poslanju započetom po apostolima i nastavljenom kroz povijest: „Ne molim samo za njih nego i za one koji će po njihovoj riječi vjerovati u me.“ Isus moli za Crkvu svih vremena, moli također i za nas. A Katekizam Katoličke crkve veli: Isus je posve dovršio Očevo djelo te se njegova molitva, kao i njegova žrtva, proteže do svršetka vremena. Molitva Časa ispunja posljednja vremena te ih vodi k dovršenju“ – ustvrdio je Benedikt XVI.

Glavna nakana Isusove svećeničke molitve, posvećene svim njegovim učenicima, jest jedinstvo svih koji vjeruju u Njega. To jedinstvo nije svjetovni proizvod. Ono isključivo proizlazi iz božanskog jedinstva i od Oca dopire do nas po Sinu u Duhu Svetomu. Isus moli za dar koji dolazi s neba, a koji se ima ispuniti na zemlji. Moli da svi budu jedno; kao što si ti Oče u meni i ja u tebi, da i oni budu jedno u nama, da svijet vjeruje da si me ti poslao. Jedinstvo je kršćana tajnovita stvarnost u srcu vjernika, koja se i istodobno ima jasno očitovati u povijesti da svijet vjeruje, ima se očitovati da svi doista budu jedno – kazao je Benedikt XVI.

Podsjećajući da se za nebeski dar jedinstva ovoga tjedna žarko moli, Papa je rekao da je u Isusovoj svećeničkoj molitvi ustanovljena Crkva. Crkva se rodila iz Isusove molitve. Njegova molitva nije samo govor, ona je i čin njegova samoposvećenja odnosno žrtvovanja za život svijeta – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)