11:10 Zrakoplov Airbus A320 zrakoplovne kompanije Ita Airways kojim je Papa putovao, sletio je u međunarodnu zračnu luku glavnoga grada Mađarske Ferenc Liszt u 9.35 sati, nekoliko minuta prije nego je bilo predviđeno.

Svetog su Oca u zračnoj luci dočekali apostolski nuncij, mons. Michael Wallace Banach i mađarski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Eduard Habsburg-Lotharingiai. Papi su potom dobrodošlicu poželjeli zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjén i dječak i djevojčica odjeveni u tradicionalnu narodnu nošnju koji su Papi ponudili kruh i sol, simbole života, blagoslova i dobrih želja. Papa je kušao komadić kruha što su okupljeni pozdravili pljeskom.

Deseci djece pozdravljali su Papu mašući zastavicama boja vatikanske i mađarske zastave. Potom je uslijedilo u VIP salonu zračne luke predstavljanje delegacija. Nakon tog kratkog susreta Papa se zaputio u Palaču Sándor gdje će se susresti s predsjednicom Republike Katalinom Novák i premijerom Viktorom Orbánom.


Prije nego što je napustio Dom svete Marte, Papa se, u pratnji prefekta Dikasterija za službu milosrđa, kardinala Konrada Krajewskog, susreo s petnaest beskućnika koji žive u blizini Bazilike svetog Petra.

Papa se vraća u Mađarsku dvije godine nakon Međunarodnog euharistijskog kongresa održanog u Budimpešti u rujnu 2021. i, nakon Ivana Pavla II. koji je Mađarsku pohodio 1991. i 1996., drugi je papa koji dolazi u posjet mađarskom narodu. Na letu s Papom na njegovom 41. apostolskom putovanju izvan Italije je oko 75 ljudi uključujući novinare, fotografe, producente, snimatelje i tehničare raznih nacionalnosti te posadu od 3 pilota i 6 stjuardesa.

Tijekom leta za Budimpeštu, dok je zrakoplov kojim putuje na svoje 41. apostolsko putovanje prelijetao hrvatski zračni prostor, papa Franjo uputio je brzojav predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću. “Dok putujem hrvatskim zračnim prostorom na putu za Mađarsku, upućujem pozdrave i dobre želje Vašoj Ekselenciji i Vašim sugrađanima, te ujedno jamčim svoje molitve da Svemogući Bog podari narodu svoje darove bratstva, radosti i mira”, poručio je Sveti Otac.

Program 41. apostolskog putovanja pape Franje u Mađarsku, od 28. do 30. travnja 2023. godine, objavljen 27. veljače na stranici Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Petak, 28. travnja 2023.

RIM – BUDIMPEŠTA

8:10 – Polazak zrakoplovom iz rimske Međunarodne zračne luke „Fiumicino“

10 sati – Dolazak u budimpeštansku Međunarodnu zračnu luku

10 sati  Službena dobrodošlica

11 sati – Svečanost dobrodošlice na trgu Palače Sándor

11:30 – Kurtoazni posjet predsjednici Mađarske Katalin Novák u Palači Sándor

11:55 – Susret s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbánom

12:20 – Susret s predstavnicima vlasti, civilnog društva i diplomatskog zbora u bivšem karmelićanskom samostanu

17 sati – Susret s biskupima, svećenicima, đakonima, osobama posvećenog života, bogoslovima i pastoralnim djelatnicima u konkatedrali sv. Stjepana

Subota, 29. travnja 2023.

BUDIMPEŠTA

8:45 – Privatni susret s djecom Instituta „Blaženi Ladislav Batthyány-Strattmann“

10:15 – Susret sa siromasima i izbjeglicama u crkvi sv. Elizabete Ugarske

11:30 – Posjet grkokatoličkoj zajednici u grkokatoličkoj crkvi Bogorodice zaštitnice

16:30 – Susret s mladima u „Papp László Budapest Sportaréna“

18 sati – Privatni susret s članovima Družbe Isusove u Apostolskoj nuncijaturi

Nedjelja, 30. travnja 2023.

BUDIMPEŠTA – RIM

9:30 – Sveta misa na Trgu Lajosa Kossutha

16 sati – Susret s predstavnicima akademske zajednice i svijeta kulture na Fakultetu informacijskih tehnologija i bionike Katoličkog sveučilišta „Péter Pázmány“

17:30 – Oproštajna svečanost u Međunarodnoj zračnoj luci

18 sati – Polazak zrakoplovom prema Rimu

19:55 – Dolazak u rimsku Međunarodnu zračnu luku „Fiumicino“