Lombardi

Želim snažno potvrditi odlučnu volju za nastavkom zauzimanja oko ostvarivanja Drugoga vatikanskog sabora – istaknuo je papa Benedikt XVI. na prvoj svetoj misi koju je služio kao papa, u Sikstinskoj kapeli 20. travnja 2005. godine. Tu je volju uistinu potvrdio tijekom ovih sedam godina papinstva. Na živo se sjećanje na Drugi vatikanski sabor osvrnuo glavni ravnatelj Radio Vatikana pater Federico Lombardi, u svojemu uvodniku za informativni tjednik ‘Octava dies’ Vatikanskoga televizijskog centra.

U ponedjeljak, 9. srpnja, Sveti će Otac poći u kratki posjet verbitskom samostanu u mjestu Nemi, ne samo kako bi pozdravio poglavare i sudionike kapitula te glasovite misionarske redovničke ustanove, nego i zbog toga – istaknuo je pater Lombardi – što je u tom mjestu, 1965. godine, kao mladi teolog, saborski stručnjak (perit), sudjelovao na sastancima upoznavanja s tekstovima, i njihovom preradom, u živomu i djelotvornomu raspoloženju proučavanja, rasprave i molitve koja je pratila i pripremala zasjedanja otaca u Svetom Petru.

Prošlih se dana, – rekao je potom pater Lombardi – u jednom lijepom intervjuu, kardinal Tucci spomenuo sličnoga rada održanoga u mjestu Ariccia, radi pripreme pastoralne konstitucije „Gaudium et spes“ (Radost i nada), o Crkvi u suvremenom svijetu, uz aktivno sudjelovanje mladoga biskupa Wojtyłe, čija su izlaganja pridonijela oblikovanju glasovite rečenice: „Otajstvo čovjeka postaje doista jasno jedino u otajstvu utjelovljene Riječi“ (br. 22), koju Ivan Pavao II. nije slučajno najčešće navodio. Čini se da je na životu još tridesetak sudionika Sabora, saborskih otaca i stručnjaka, i njihova svjedočanstva pobuđuju val emocija kod onih koji se poput nas – iako nismo izravno uključeni – dobro sjećaju tog izvanrednoga vremena velike revnosti, zanosa i nade.

Nadamo se da će 50. obljetnica koju se pripremamo obilježiti u listopadu, biti prigoda za ponovno živo povezivanje s onim raspoloženjem slušanja Duha, tako da se i današnje ponovno čitanje tih tekstova ostvari na crti „hermeneutike reforme, obnove u kontinuitetu jedinoga subjekta-Crkve koju nam je Gospodin darovao, koja raste u vremenu i razvija se, ali ostaje uvijek isti, jedini subjekt Božjega naroda u hodu“ – istaknuo je pater Lombardi navodeći Papine riječi upućene članovima Rimske kurije u prosincu 2005. godine. Tako nas mudro potiče Joseph Ratzinger, povlašteni i više nego pouzdani svjedok, tada saborski stručnjak (perit), a danas Papa – rekao je na kraju pater Lombardi. (rv/bitno.net)