Radost kršćana nije površna i prolazna, nego duboka i trajna stvarnost, zato što je njezin uzrok sigurnost da je Gospodin blizu – rekao je Sveti Otac u današnjem podnevnom nagovoru prije molitve Angelusa. Napomenuvši da u današnjem evanđeoskom odlomku Ivan Krstitelj na tri načina poziva na jedan te isti put obraćenja, koji se očituje u konkretnom zalaganju za pravednost i solidarnost, Papa je napomenuo da je to put koji naznačuje i Isus: put djelatne ljubavi prema bližnjemu.

Nijedna kategorija osoba nije isključna iz puta obraćenja i spasenja, čak ni carinici koje su u ono vrijeme smatrali grješnicima po definiciji. Bog nikoga ne isključuje iz mogućnosti spasenja. On želi pokazati svoju milost prema svima i prihvatiti svakoga u nježni zagrljaj pomirenja i oprosta – rekao je papa Franjo.

Istaknuo je da je sažetak poruke Ivana Krstitelja njegov poziv: “Obratite se!”, a današnja liturgija nam pomaže otkriti vidik radosti obraćenja. Radost kršćanina je trajna i duboka stvarnost zato što je ona Božji dar i proizlazi iz sigurnosti da je Gospodin blizu – objasnio je Papa.

Nakon molitve Angelusa, podsjetio je da je jučer zaključena konferencija o klimi u Parizu „s usvajanjem dogovora koji su mnogi nazvali povijesnim“. Njegovo provođenje tražit će zajedničku i velikodušnu predanost svih uključenih – rekao je Papa, izražavajući nadu da će se posebna pažnja pružiti ranjivom stanovništvu i potičući međunarodnu zajednicu da nastavi poduzetim putem u sve većoj i djelatnijoj solidarnosti.

Osim toga je podsjetio kako će 15. prosinca u Nairobiju započeti konferencija Svjetske trgovinske organizacije. Obraćajući se sudionicima, potaknuo ih je da u svojim odlukama vode računa o potrebama siromašnih i najranjivijih osoba, o legitimnim težnjama manje razvijenih zemalja, kao i o općem dobru čitave ljudske obitelji.

Papa Franjo je zatim napomenuo da su danas u svim katedralama u svijetu otvorena Sveta vrata za Jubilej milosrđa, kako bi se Sveta godina mogla u punini doživjeti i na mjesnoj razini. Podsjetio je kako će, kao osobiti izričaj djela milosrđa, u mjestima nelagode i marginalizacije biti otvorena “Vrata milosrđa”. U tom je kontekstu pozdravio zatvorenike u svim zatvorima u svijetu. Obraćajući se na koncu članovima Pokreta fokolara koji su na Trgu sv. Petra bili s članovima nekoliko muslimanskih zajednica, Papa ih je potaknuo: Ustrajte s hrabrošću u na svojem putu dijaloga i bratstva, jer svi smo Božja djeca.

Radio Vatikan | Bitno.net