Da se spozna Isusa, treba se s Njim zaokupiti – istaknuo je papa Franjo u četvrtak 26. rujna u propovijedi na svetoj misi u kapeli doma Sveta Marta. Isus se ne može spoznati boraveći u “prvoj klasi“, nego u svakodnevnom životu – ustvrdio je Papa dodajući da se Isus može upoznati: umom, srcem i djelima.

Tko je ovaj, odakle dolazi? Komentirajući Herodov upit iz misnog Evanđelja, Papa je rekao da se takav upit može postaviti ili iz radoznalosti ili iz sigurnosti. Čitajući Evanđelje, vidimo kako se neki počinju bojati tog čovjeka, jer ih može uvući u sukob s Rimljanima. Pitali su se: „Tko je taj pa čini tolike probleme“, jer Isus je zaista stvarao probleme – ustvrdio je papa Franjo.

Bez problema se ne može upoznati Isus. Usuđujem se reći: Ako želiš problem, upusti se u upoznavanje Isusa. Nećeš imati samo jedan, imat ćeš ih mnogo. Ali to je put da Ga se upozna. Boraveći „u prvoj klasi“, ne može se upoznati Isus. Isus se upoznaje u odvijanju svakodnevice. Ni u udobnosti ni u knjižnici se ne može upoznati Isus – ustvrdio je Sveti Otac.

Naravno, Isus se može upoznati u Katekizmu, jer Katekizam poučava mnoge stvari o Njemu. Moramo proučavati i upoznavati Isusa. Proučavajući Katekizam upoznajemo Sina Božjega, koji je došao da nas spasi; shvaćamo svu ljepotu povijesti spasenja i Očeve ljubavi. A koliki su čitali Katekizam Katoličke crkve, objavljen prije dvadeset godina? – upitao je Papa.

Da, u Katekizmu se može upoznati Isus, ali umna spoznaja nije dostatna, ona je samo jedan korak. Isusa valja spoznati u dijalogu s Njim, razgovarajući s Njim, u molitvi, na koljenima. Ako ne moliš, ako ne govoriš s Njim, onda ga ne poznaješ. Znaš mnogo o Isusu, to je umna spoznaja – proučavanje Katekizma, – ali Isusa treba spoznati srcem, u molitvi, u dijalogu s Njim. To nam dosta pomaže, ali ni to nije dostatno… Ima i treći put da Ga se spozna, a to je nasljedovanje. Treba ići, hoditi s Njim – ustvrdio je Sveti Otac.

Treba ići, hodajući prolaziti ulicama. Djelima valja upoznavati Isusa. Isusa se dakle može istinski spoznati: umom, srcem i nasljedovanjem. Ako ga tako upoznam, oda ću biti s Njim. Isus se ne može upoznati ako se ne zaokupiš s Njim, ako nisi spreman svoj život založiti za Njega. Kad se mnogi pitaju, također i mi: Tko je ovaj? Božja riječ odgovara: Želiš li spoznati tko je? Čitaj to što ti Crkva govori o Njemu, razgovaraj s Njim u molitvi i u životu hodi s Njim. Tako ćeš spoznati tko je On. To je spoznajni put! Svatko se ima opredijeliti – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)