Poljska biskupska konferencija na svojim stranicama redovito objavljuje izvješća o tijeku Sinode o obitelji i prenosi dojmove poljskih biskupa koji na njoj sudjeluju i koji tako informiraju vjernike o tome što se događa.

Tako su jučer prenesena izvješća nadbiskupa varšavsko-praškog Henryka Hosera i biskupa rzeszowskog Jana Wątrobe koji su kao najvažnije momente jučerašnjeg dana naveli istup pape Franje o radu Sinode i smjeru u kojem bi se trebala kretati, te isticanje tema skrbi nad starijim osobama, veće uloge žena u Crkvi i glavnih izazova globaliziranog svijeta.

Tako je biskup Wątroba naveo kako je Papa istaknuo da su jedini službeni dokumenti prošlogodišnje izvanredne Sinode njegov uvodni i zaključni govor, te Relatio synodi, njezin konačni dokument. Sve ostalo, rekao je Papa, nisu službena stajališta Crkve i imaju tek informativni karakter. Sinoda, rekao je papa Franjo, ni na jedan način ne dovodi u sumnju Učiteljstvo Crkve i razumijevanje braka i obitelji. Dodao je i kako nije točno, kako tvrde neki mediji, da je jedina i najvažnija tema Sinode pričešćivanje katolika koji su u drugom, civilnom braku.

Talijanski mediji prenose kako je ovaj govor bio neplaniran, svojevrsna intervencija u rad Sinode, a poljski biskupi su potvrdili kako je taj govor dao ton daljnjem smjeru rasprave tijekom jučerašnjeg dana.

Oba biskupa kao najzanimljivije istupe jučerašnjeg dana navode govore mađarskog kardinala Petera Erdoa koji je progovorio o ulozi starijih osoba u obitelji i njihovom prenošenju vjere na mlađe naraštaje, te onaj kardinala Roberta Saraha, pročelnika Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Sarah je, prenosi Hoser, imao istup koji je bio na visokoj intelektualnoj i teološkoj razini. Pročelnik je, referirajući se na neke rasprave o homoseksualnim zajednicama, naglasio kako se Sinoda treba baviti brakom isključivo kao zajednicom muškarca i žene i njegovim sakramentalnim karakterom. Kardinal je progovorio o dvjema glavnim opasnostima koje prijete svijetu u doba globalizacije: diktatura neograničene slobode, koju predstavlja gender ideologija, te islamski fanatizam i terorizam. Prva opasnost pokazuje se u takvim opasnostima kao što su eutanazija, abortus, propagiranje homoseksualnosti, a druga tjera ljude na nehumane postupke koje čovjeka lišavaju svakog dostojanstva. Ove dvije opasnosti Sarah je usporedio s razornošću nacizma i komunizma u XX. stoljeću.

Biskup Wątroba izvijestio je i o govoru kanadskog biskupa Paula-Andrea Durochera koji je zatražio da se Sinoda pozabavi većom ulogom žena u Crkvi, te je predložio da se razmotri mogućnost zaređivanja žena za đakone.

Nadbiskup Hoser prenio je i kako su sinodalni oci iz Afrike progovorili o problemu siromaštva na njihovu kontinentu, koji udara najviše na obitelji. Riječ je o tragičnim situacijama na koje svijet zaboravlja, rekli su biskupi i pozvali na solidarnost katolika iz drugih krajeva svijeta.

Još jedan sinodalni otac iz Poljske uključen je u prenošenje zbivanja na Sinodi. Predsjednik Poljske biskupske konferencije Stanisław Gądecki pokrenuo je blog na kojem izvještava o tijeku Sinode i daje sažetak svakog od trominutnih istupa otaca i kasnije slobodne rasprave. Tako se na njegovu blogu moglo saznati da je čelnik Njemačke biskupske konferencije Reinard Marx kritizirao istup kardinala Petera Erdoa, nadbiskupa Budimpešte i glavnog izvjestitelja Sinode, koji se usprotivio mogućnosti pričešćivanja razvedenih.

Marx je rekao kako ga je taj govor “začudio”, te kako je riječ o pristupu “sve ili ništa” koji ne može riješiti probleme koje danas imaju obitelji. Njemački kardinal dodao je i kako Crkva ne može samo “ukazivati na negativne karakteristike suvremene kulture, jer nas ljudi neće razumjeti”.

Australski kardinal George Pell zaključio je diskusiju izjavom da u pastoralu obitelji treba kretati od “Riječi Božje, a ne od statističkih podataka”, čime se referirao na inzistiranje pojedinih sinodalnih otaca u izlaganju rezultata istraživanja o stanju obitelji koje su provedene u nekim zemljama.

Sličan zaključak iznio je i kardinal Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka, koji je rekao kako prije svega treba braniti Božju objavu o braku i obitelji.

Jučerašnje popodne sinodalni su oci proveli u raspravama u zatvorenim “manjim krugovima”, tzv. circuli minores.

Goran Andrijanić | Bitno.net