Papa Franjo imenovao je 22. lipnja o. Andrewa Smalla, člana oblata od Bezgrešne Djevice Marije, novim tajnikom Papinskoga povjerenstva za zaštitu djece.

U razgovoru za Radio Vatikan dr. Small istaknuo je da je Papino imenovanje osobno velika čast, a ujedno i jasni znak da Povjerenstvo ulazi u novu etapu u kojoj Sveti Otac traži da se značenje zaštite još obuhvatnije definira u cijeloj crkvenoj mreži, što uključuje i važnu ulogu Rimske kurije, piše Vatican News.

Prvi mu je prioritet upoznati članove Papinskoga povjerenstva koji izvrsno rade, premda su im službe uglavnom počasne. I premda je važno ocrtati buduće korake i zadaće, Small smatra da Povjerenstvo i dalje treba u prvom redu slušati žrtve zlostavljanja, dati im na znanje da su im crkvene strukture dostupne, da je Katolička Crkva razvidna i može ponuditi sigurnost u praksi a ne samo u teoriji.

O. Andrew smatra da se nakon summita u Vatikanu o zlostavljanju u Crkvi treba usredotočiti na koji se način provode odluke, što funkcionira a što ne, a svi se slažu da treba i proširiti poimanje onih kojima je zaštita potrebna. Rastući je prioritet i pozivanje crkvenih vođa na odgovornost, dodao je Small, koji u službi nasljeđuje američkoga svećenika i crkvenoga pravnika Roberta Olivera, koji je osam godina bio tajnik Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika.

O. Andrew Small rođen je u Liverpoolu i ima britansko i američko državljanstvo. Pravo je studirao na Sveučilištu Sheffield u Engleskoj i Sveučilištu Georgetown u SAD-u, a doktorirao ga na Američkom katoličkom sveučilištu. Govori i francuski, španjolski, portugalski i talijanski jezik. Do imenovanja u Vatikan, dr. Small je bio nacionalni direktor Papinskoga misijskoga društva SAD-a (2011-2021). Kao dušobrižnik djelovao je u Rio de Janeiru u Brazilu, u Houstonu u Teksasu te kao savjetnik za vanjsku politiku američkih biskupa (2004-2009). U međuvremenu je i predavao međunarodno pravo u Georgetownu. Godine 2010. koordinirao je crkveno djelovanje na obnovi nakon potresa u Haitiju.