Papa je slavio svetu misu u župi Svetoga Ivana Krstitelja de la Salle.

Korizma

Veliki je problem današnjice svladavanje vjerskog neznanja – kazao je Benedikt XVI. tijekom jučerašnje prijepodnevne svete mise u župi Svetoga Ivana Krstitelja de la Salle, u rimskoj gradskoj četvrti Torrino.

Vjeru valja zajedno živjeti a župa je mjesto za nas u Crkvi, rekao je Papa podsjećajući da je zadaća obitelji odgajati u vjeri. Pozdravljajući mnoštvo djece rekao je da su velika radost. Rim živi i živjet će i sutra – istaknuo je Sveti Otac.

Sveti je Otac u propovijedi tumačio misna čitanja. Osvrćući se na prvo čitanje koje govori o Abrahamovoj kušnji da žrtvuje jedinoga sina, Papa je primijetio kako možemo zamisliti što se zbivalo u Abrahamovu srcu i srcu njegova sina Izaka, rekavši da Bog želi život, a ne smrt. Abraham se posvema pouzdao u Boga i spreman je žrtvovati svoga sina a s njim, dakle, i budućnost, jer bez sina ništa mu ne znači obećana zemlja. A žrtvujući sina žrtvuje i sebe, svu svoju budućnost, i sva obećanja. Abrahamov je čin izraz duboke vjere u Boga – ustvrdio je Benedikt XVI.

Govoreći o drugom čitanju, rekao je kako sveti Pavao tvrdi da je i sam Bog prikazao žrtvu: darovao nam je svoga Sina, darovao ga na križu da pobijedi grijeh i smrt. Ako se Bog u Sinu svome daje – istaknuo je Papa – daje nam sve, a mi smo u srcu Božjem i to je naša velika nada. To čini ljubav, a u ljubavi idemo prema Bogu. Ako je Bog za sve nas dao svoga vlastitog Sina, onda nas nitko ne može optužiti, ni osuditi, nitko nas neće moći rastaviti od njegove beskrajne ljubavi – ustvrdio je Sveti Otac.

Papa se potom osvrnuo na evanđeoski prizor preobraženja. Petru, Jakovu i Ivanu Isus pokazuje „put svijetle ljubavi koja pobjeđuje tmine“, put koji prolazi „kroz posvemašnje sebedarje“ i „sablazan Križa“. Preobraženje je dakle „trenutačno očitovanje buduće svjetlosti“, to je konačni izlazak koji nam otvara vrata prema slobodi i novosti uskrsnuća, spasa od zla. To nam je potrebno u našem svakodnevnom hodu, koji je često obilježen također i tminom zla – kazao je Papa.

I nama je kao i Apostolima – nastavio je Benedikt XVI. – potrebno Božje svjetlo. U zajedničkoj se i osobnoj molitvi dakle susreće Gospodin, ali ne kao neka ideja ili moralni prijedlog nego kao osoba. Ne čekajmo da dođu drugi donijeti poruke, koje ne vode pravom životu, nego vi svojoj braći navještajte Krista, tamo gdje žive , rade, uče ili provode slobodno vrijeme – potaknuo je Benedikt XVI.

Župa je idealno mjesto za život vlastite vjere, ‘mi’ Crkve i Božje obitelji. Neka nadolazeća Godina vjere i ovoj župi bude milosna prigoda za rast i učvršćivanje katehetskog iskustva o velikim istinama kršćanske vjere, tako da cijela četvrt može upoznati i produbiti vjeru Crkve i svladati vjersku nepismenost, što je jedan od najvećih problema našega vremena – ustvrdio je Papa.

A u obitelji, životnoj sredini, – nastavio je Sveti Otac – čine se prvi koraci vjere. Valja ponovno otkriti središnjost Euharistije, ujedinjeni oko nje, lakše shvaćamo da je zadaća svake kršćanske zajednice naviještati svim ljudima Božju ljubav – objasnio je Sveti Otac.

Svetog je Oca dočekalo mnoštvo djece pred Crkvom, a neki su mu poželjeli dobrodošlicu, a on im je uzvratio riječima: Za mene je velika radost vidjeti toliko djece. Rim dakle živi i živjet će. Vi pohađate vjeronauk, naučite sve o Isusu, naučite što je činio, govorio, zašto je život umjetnost, a Isus nam pokazuje tu umjetnost – rekao je Benedikt XVI.

Na početku svete Mise Papu je u ime župljana pozdravio župnik don Giampaolo Perugini. Sveti Oče, prihvaćamo vas kao pastira opće Crkve, i naročito kao našega rimskog biskupa. Prihvaćamo vas kao Papu i naročito kako tatu. Kao Papa primit ćete dragocjenijih darova od naši, a nikad se ne zna što bi se darovalo tati, vi ostalom ne nosite kravatu – kazao je između ostalog don Perugini.

Opraštajući se od vjernika okupljenih ispred župne crkve, Papa je podsjetio da „smo svi obitelj sa svetima“, te da je svaki dan potrebno osjetiti da nam je Bog blizu jer je središte našega života – istaknuo je Benedikt XVI.(rv/bitno.net)