Papa Franjo u srijedu je objavio kako će zbog deficita procijenjenog na 50 milijuna eura u 2021. godini srezati plaće nekih vatikanskih zaposlenika.

Papa je rekao kako će kardinalima smanjiti prihode za deset posto. Prema talijanskim medijima, kardinali Rimske kurije primaju mjesečnu stipendiju od između 4000 i 5000 eura.

Plaća ostalih visoko pozicioniranih zaposlenika i službenika u Vatikanu također će biti smanjena, ali za osam posto, dok će dijelu svećeništva plaće biti smanjene za tri posto.

Povišice koje svaki zaposlenik automatski dobiva svake druge godine također će biti obustavljene, a nove mjere stupaju na snagu 1. travnja.

U apostolskom pismu od 23. ožujka, Franjo je naglasio kako su ovi potezi nužni za “ekonomski održivu budućnost” Vatikana.

Papa je rekao kako je odluka o smanjenju pojedinih plaća donesena zbog dugotrajnog deficita proračuna Svete Stolice, uvelike pogoršanog pandemijom virusa korone.

Neki od glavnih izvora prihoda za Svetu Stolicu su Vatikanski muzeji, koji su zbog protupandemijskih mjera veći dio prošle i početak tekuće godine proveli zatvoreni.

Troškovi osoblja u Vatikanu manji su samo od troškova upravljanja. Po statistikama objavljenim ovoga mjeseca, u proračunu Svete Stolice za 2021. godinu, koji iznosi oko 318 milijuna eura, za plaće je izdvojeno oko 140 milijuna eura. Ove brojke, međutim, ne uključuju proračun Grada Vatikana i povezanih poslovnih ispostava, kao što je Institut za religijska djela (poznatiji pod kolokvijalnim nazivom Vatikanska banka).

Papin dekret od 24. ožujka obznanio je kako je smanjivanje pojedinih plaća Svete Stolice i Vatikana nužno “kako bi se osigurala održivost i ravnoteža između prihoda i rashoda”.

Papa je također rekao kako su mjere donesene da bi odagnale potrebu za otpuštanjem ljudi.

Papa Franjo višekratno je ponavljao kako je predan čuvanju zaposlenja, posebice za laike zaposlene u Vatikanu. Također je bio glasan i po pitanju dostojanstva rada i potrebe za pravednom plaćom, piše CNA.