Foto: Zagrebačka nadbiskupijaPapa Franjo osobnim se pismom zahvalio bivšem pročelniku Kongregacija za nauk vjere, kardinalu Gerhardu Mülleru, na knjizi koju je njemački kardinal napisao 2017. i njegovom komentaru vezanom za apostolsku pobudnicu o Amazonskoj sinodi, javlja Edward Pentin.

“Dragi brate, najljepše ti se zahvaljujem na knjizi Papa – misija i mandat i na tekstu o postsinodalnoj pobudnici Querida Amazonia koji mi se svidio“, napisao je Franjo u pismu poslanom na sam dan objave apostolske pobudnice.

Müllerov osvrt na koji se Franjo referirao objavljen je na National Catholic Registeru a nosi naslov “Dokument pomirbe”. U njemu je njemački kardinal pohvalio nedavno objavljenu pobudnicu napisavši kako se u njoj ne nalaze “dramatični i uznemirujući zaključci” nego da je pisana u “osobnom i privlačnom tonu”.

Bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere istaknuo je kako je Papina želja pridobiti sve ljude dobre volje za “pozitivan razvoj” amazonskog područja kako bi svi kršćani koji tamo žive mogli “doživjeti uzdižuću i ujedinjujuću snagu evanđelja”.

Spomenuvši i pitanje inkulturacije, koje je jedno od središnjih za evangelizaciju Amazonije, kardinal je istaknuo kako Crkva “nikada nije odbacivala sve što je dolazilo iz poganstva.” “To ne vrijedi samo za grčku filozofiju i mudrost naroda, nego i za mitove, legende i priče koji mogu biti izdvojene u svom egzistencijalnom značenju, te biti plodni za misijsko djelovanje”, napisao je Müller, napomenuvši kako uvijek mora postojati razgraničenje “između štovanja Stvoritelja i stvorenja”.

U nastavku teksta u kojem je spomenuo i pitanje ređenja oženjenih muškaraca, Müller je istaknuo kako je za laike koji su “pozvani da na različite načine izravno surađuju s apostolatom hijerarhije” ključno da ne upadnu u “funkcionalizam”. “Laici nisu definirani činjenicom da mogu činiti sve osim onoga što je pridržano isključivo svećenicima, nego svojim sudjelovanjem u cjelovitoj misiji Crkve, na temelju krštenja i potvrde”, napisao je.

Müller je svoj tekst zaključio pozivom da u raspravama oko viri probati “posljednju riječ prepustimo Gospodinu” koji je bio “pun milosrđa za umorne i iscrpljene ljude koji su bili poput ovaca bez pastira”.

Ivo Džeba | Bitno.net