U povodu Međunarodnog dana za potpuno uklanjanje nuklearnoga oružja, papa Franjo je porukom na svom službenom Twitter računu (@Pontifex) potaknuo da bi bilo bolje da se – umjesto u utrku u nuklearnom naoružanju – dragocjena sredstva troše na cjelovit razvoj ljudi i narodā, kao i na zaštitu okoliša, izvijestila je u nedjelju 26. rujna Informativna katolička agencija.

U Papinim riječima odjekuju riječi glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa koji je svoje misli također objavio na Twitteru.

“Gotovo 14.000 komada nuklearnoga oružja pohranjeno je diljem svijeta. Čovječanstvo je i dalje neprihvatljivo blizu nuklearnom uništenju. Sada je trenutak da zauvijek potaknemo oblak nuklearnoga sukoba, uklonimo nuklearno oružje iz našega svijeta i započnemo novu eru povjerenja i mira”, izjavio je António Guterres, a prenosi Informativna katolička agencija.

Papa Franjo već je u više navrata izražavao zabrinutost zbog neprepoznavanja destruktivnog potencijala nuklearnog i svakog drugog oružja.

“Politika koja nije sposobna za dijalog je poražena, a tužnim me čini i kada vidim svećenike kako blagoslivljaju oružje”, izjavio je Papa ranije ove godine, a 2014. godine u poruci Sebastianu Kurzu istaknuo je isto što i 26. rujna: “Trošenje novca na nuklearno naoružanje rasipa bogatstvo narodâ. Dati prednost takvom trošenju novca pogreška je i krivo ulaganje sredstava koja bi se daleko bolje iskoristila na području cjelovitog ljudskog razvoja, obrazovanja, zdravstva i borbe protiv krajnjega siromaštva. Cijenu rasipanja ovih sredstava plaćaju siromašni i slabi koji žive na rubovima društva”.

U svojemu obraćanju pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda godinu dana kasnije, Papa je poručio:

“Preambula i prvi članak Povelje UN-a pokazuju temelje međunarodne pravne izgradnje: mir, mirno rješavanje sporova i razvoj prijateljskih odnosa među narodima. U potpunoj suprotnosti tomu, što rečeno u praksi negira, je uvijek prisutna težnja za širenjem oružja – posebno onih za masovno uništenje – kao što to može biti nuklearno oružje. Etika i zakon utemeljeni na prijetnji međusobnim uništenjem – a time potencijalno i cijeloga čovječanstva – protivni su i predstavljaju izdajstvo čitave strukture Ujedinjenih naroda, koji bi tako postali ‘Ujedinjeni narodi straha i nepovjerenja’. Potrebno se zauzeti u borbi za svijet bez nuklearnog oružja, primjenjujući u potpunosti – u slovu i u duhu – plan za potpunu zabranu tih sredstava”.