Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 29. prosinca 2013.

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Na ovu prvu božićnu nedjelju liturgija nas poziva proslaviti blagdan Svete Nazaretske Obitelji. Naime, sve nam jaslice pokazuju Isusa zajedno s Marijom i svetim Josipom, u betlehemskoj špilji. Bog se htio roditi u ljudskoj obitelji, htio je, kao i mi, imati majku i oca.

Današnje nam Evanđelje predstavlja Svetu Obitelj na bolnom putu izgnanstva, prisiljenu skloniti se u Egipat. Josip, Marija i Isus su iskusili dramatične prilike kroz koje prolaze izbjeglice, označene strahom, nesigurnošću, nedaćama (usp. Mt 2, 13-15.19-23). Nažalost i danas se milijuni obitelji mogu prepoznati u toj tužnoj stvarnosti. Gotovo svakodnevno televizija i radio nam donose vijesti o izbjeglicama koje bježe od gladi, ratova, drugih velikih opasnosti, u potrazi za sigurnošću i dostojanstvenim životom za sebe i svoje obitelji.

U dalekim krajevima, i kada nađu posao, izbjeglice i selioci ne nailaze uvijek na pravo gostoprimstvo, poštivanje vrijednosti koje sa sobom nose. Njihova legitimna očekivanja često su u srazu sa složenim i teškim situacijama koje se ponekad čine nepremostivima. Zato, dok upiremo svoj pogled na Svetu Nazaretsku Obitelji u trenutku u kojem je prisiljena na izbjeglištvo, sjetimo se drame onih selilaca i izbjeglica koji su žrtve odbacivanja i iskorištavanja, koje su žrtve trgovine ljudima i ropskoga rada. Ali sjetimo se i drugih “izgnanika”: ja bih ih nazvao “skrivenim izgnanicima”. To su izgnanici koji se mogu naći i unutar samih obitelji: starije osobe, primjerice, s kojima se postupa kao s teškim teretom. Mislim da je mnogo puta pokazatelj stanja u obitelji način na koji se u njoj postupa s djecom i starijima.

Isus je želio pripadati jednoj obitelji koja je prolazila kroz te teškoće, kako se nitko ne bi osjećao isključenim iz Božje brižne blizine. Bijeg u Egipat zbog Herodovih prijetnji pokazuje nam da je Bog ondje gdje je čovjek u opasnosti, gdje čovjek trpi, gdje je prisiljen na bijeg, gdje doživljava odbacivanje i napuštenost; ali Bog je i tamo gdje čovjek sanja, nada se povratku u domovinu u slobodi, planira i opredjeljuje se za život i dostojanstvo svoje i svojih članova obitelji.

Danas naš pogled na Svetu Obitelj privlači također jednostavnost života kojom je živjela u Nazaretu. Taj je primjer veoma dobar za naše obitelji, pomaže im da sve više postaju zajednica ljubavi i pomirenja, u kojima se doživljava nježnost, uzajamnu pomoć, međusobno opraštanje. Zapamtimo tri ključne riječi za život u miru i radosti u obitelji: odobrenje, zahvala i isprika. Kada članovi obitelji nisu previše nametljivi i kada se u njoj traži “odobrenje”, kada članovi obitelji nisu egoisti i kada se u njoj ući reći “hvala” i kada u obitelji neki njezin član zapazi da je učinio nešto loše i zna tražiti “oproštenje”, tada u toj obitelji vladaju mir i radost. Upamtimo te tri riječi. Možemo ih ponoviti svi zajedno: odobrenje, zahvala, isprika. (Svi: odobrenje, zahvala, isprika). Želim također potaknuti obitelji da postanu svjesne važnosti koju imaju u Crkvi i društvu. Navještaj evanđelja, naime, prolazi prije svega kroz obitelji, da bi zatim dopro do različitih ambijenata svakodnevnog života.

Žarko zazovimo Presvetu Mariju, Majku Isusovu i našu Majku, i svetog Josipa, njezina zaručnika. Molimo ih da osvijetle, utješe, vode sve obitelji u svijetu, da mogu dostojanstveno i s radošću ispuniti poslanje koje im je Bog povjerio.

Nakon Angelusa i Molitva Svetoj Obitelji

Draga braćo i sestre, predstojeći konzistorij i naredna Biskupske sinoda bit će posvećeni temi obitelji, a pripremna faza traje već duže vrijeme. Zato danas, na blagdan Svete Obitelji, želim povjeriti Isusu, Mariji i Josipu radove na Sinodi, moleći za obitelji iz čitavog svijeta. Pozivam vas da mi se u svom duhu pridružite u molitvi koju ću sada izmoliti:

Molitva Svetoj Obitelji

Isuse, Marijo i Josipe,
u vama promatramo
sjaj prave ljubavi,
vama se s pouzdanjem obraćamo.
Sveta Nazaretska Obitelji,
učini i od naših obitelji
mjesta zajedništva i ognjišta molitve,
istinske škole evanđelja
i male domaće Crkve.
Sveta Nazaretska Obitelji,
neka se nikada više u obiteljima ne događaju
nasilja, zatvaranja i podjele:
neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen
ubrzo upozna utjehu i ozdravljenje.
Sveta Nazaretska Obitelji,
daj da naredna Biskupska sinoda
ponovno probudi u svima svijest
o svetom i nepovredivom karakteru obitelji,
njezinoj ljepoti u Božjoj namisli.
Isuse, Marijo i Josipe,
čujte i uslišite našu poniznu prošnju.

Upućujem poseban pozdrav vjernicima koji su povezani s nama iz Bazilike Naviještenja u Nazaretu, gdje boravi generalni tajnik Biskupske sinode; zatim iz Barcelone, bazilike Sagrada Familia, gdje boravi predsjednik Papinskog vijeća za obitelj; iz Loreta, Bazilike-svetišta Svete kućice. Protežem taj pozdrav na vjernike koji su se u raznim dijelovima svijeta okupili na proslavama u čijem je središtu obitelj, poput one u Madridu.
[…]
Svima želim sretan blagdan Svete Obitelji, lijepu i ugodnu nedjelju i dobar tek! Do viđenja!

Prijevod: IKA