Papa Franjo uputio video-poruku u povodu Svjetskoga dana hrane i 75. obljetnice Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), koja je 16. listopada prikazana na virtualnoj svečanosti u Rimu, prenosi Vatican News.

Obraćajući se u poruci generalnom ravnatelju FAO-a Qu Dongyu, Papa je zahvalio toj organizaciji na zauzimanju na iskorjenjivanju tragedije gladi.  Svjetski dan hrane ove godine u središtu ima temu „Uzgajati, hraniti i čuvati zajedno. Naša su djela naša budućnost“. To je geslo posebno snažno jer ističe nužnost zajedničkoga djelovanja i čvrste volje u inicijativama koje ne samo da nastoje poboljšati okoliš već i jačati nadu mnogih, rekao je Papa.

Vaša je misija lijepa i važna, jer joj je cilj pobijediti glad, nesigurnost u raspodjeli hrane i pothranjenost. U ovih 75 godina FAO je naučio da nije dovoljno samo proizvoditi hranu, već treba i osigurati održive prehrambene mreže i zdravu prehranu dostupnu mnogima. Riječ je o iznalaženju inovativnih rješenja na dobro našeg planeta i čovječanstva, dugoročnih rješenja koja će poboljšati način na koji uzgajamo i konzumiramo hranu, uzimajući u obzir sposobnost obnove i održivoga razvoja, istaknuo je Papa.

Smatra stoga da je u današnje vrijeme velikih problema izazvanih pandemijom koronavirusa još važnije podržavati inicijative organizacija kao što su FAO, Svjetski program za hranu (WFP) i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD) za promicanje održive poljoprivrede koja će podupirati male agrarne zajednice i sudjelovati u razvoju poljoprivrede u siromašnim zemljama.

S tim se izazovima suočavamo u doba puno proturječnosti, doba u kojem nasuprot ogromnom znanstvenom napretku stoje brojne humanitarne krize. Statistike pokazuju da je unatoč velikim naporima posljednjih desetljeća broj ljudi koji gladuju ili se bore s nestašicom hrane u porastu, istaknuo je Papa, upozorivši da će to pandemija samo pogoršati.

„Glad nije samo tragedija već i sramota za čovječanstvo. Uzrok joj je većim dijelom nepravedna raspodjela plodova zemlje uz neulaganja u poljoprivredu, zatim posljedice klimatskih promjena i porast sukoba u različitim dijelovima svijeta. A istodobno se u industrijskim zemljama bacaju ogromne količine hrane. Prema tome ne možemo ostati neosjetljivi i neaktivni. Svi smo odgovorni, poručio je Papa.

Aktualna kriza pokazuje da su za iskorjenjivanje gladi neophodne konkretne politike i djelovanje, istaknuo je Papa i dao konkretan prijedlog, koji je iznio i u enciklici „Fratelli tutti“ – bilo bi hrabro sredstvima koja se ulažu u oružje i druge vojne potrebe osnovati fond kojim bi se konačno iskorijenila glad i pomoglo razvoju siromašnih zemalja. Time bi se spriječili brojni ratovi i iseljavanje mnogih u potrazi za životom dostojnim čovjeka, poručio je Papa.

Na kraju video-poruke poželio je da djelovanje FAO bude sve odlučnije i plodnije te uz zahvalu blagoslovio djelatnike te organizacije.