Pio X. bio je papa koji je učinio da cijela Crkva shvati da bez euharistije i bez usvajanja objavljenih istina osobna vjera slabi i umire – istaknuo je papa Franjo o svom prethodniku, papi svetom Piju X. (1903.-1914.), u predgovoru koji je napisao za novu knjigu pod naslovom “Počast Piju X. Suvremeni portreti”, javlja Vatican News.

Knjigu je napisao don Lucio Bonora, svećenik iz talijanskog grada Trevisa – rodnog mjesta Pija X. – i dužnosnik u vatikanskom Državnom tajništvu.

Sveti papa je plakao zbog svjetskog rata

U predgovoru objavljenom u srijedu, papa Franjo ističe da izuzetno cijeni Pija X., te se prisjeća kako se u Buenos Airesu svake godine na njegov blagdan, 21. kolovoza, sastajao s katehetama nadbiskupije. Uživao sam provoditi vrijeme s onima koji se posvećuju poučavanju djece i odraslih o istinama vjere, a Pio X. je oduvijek bio poznat kao papa kateheze – napominje papa Franjo dodajući kako je Pio X. bio blag, ali snažan Papa, ponizan i jasan.

Sveti Pio X. je, osim toga, papi Franji, kao isusovcu, posebno drag jer je odobrio osnivanje Papinskoga biblijskog instituta koji vode isusovci u Rimu, s teološkim i duhovnim blagodatima koje su se ubrzo proširile po cijeloj Crkvi.

Pio X. je također bio papa koji je plakao na početku [Prvoga] svjetskog rata i molio moćnike da polože oružje – napominje u predgovoru papa Franjo te ističe: “Kako mu se bliskim osjećam u ovom tragičnom trenutku suvremenog svijeta.”

Blizina s napaćenim čovječanstvom

Pio X. bio je papa koji je izražavao svoju blizinu najmanjima, siromašnima, potrebitima, žrtvama potresa, onima u neprikladnim uvjetima i onima koji su patili zbog prirodnih katastrofa ili živjeli u oskudici – ističe papa Franjo te dodaje – Papa koji je bio spomenik pastoralu, kako ga je nazvao sveti Ivan XXIII., kada je dopustio Veneciji da može častiti njegove posmrtne ostatke u crkvi svetoga Marka u proljeće 1959. godine.

Papa Franjo zahvaljuje don Bonori za njegovo dugogodišnje istraživanje života Pija X. ističući kako njegova predanost i zanos izviru iz teksta. Nasljeđe svetoga Pija X. pripada današnjoj Crkvi, narodu, krštenima svih uzrasta, koji žele biti vjerni evanđelju i svojim pastirima, i koji osjećaju svetce kao prave uzore u životu te svojim iskrenim suputnicima iza Isusa i evanđelja – dodao je papa Franjo te na kraju poželio:

Živio sveti Pio X. i neka živi duboko u srcu današnje Crkve!